Апел за борба за демокрация, справедливост, просветеност и свобода на словото - с това завърши тази година словото на президента Румен Радев за Деня на народните будители, след като прие почетния строй на Националната гвардейска част, което бе част от церемонията по честването на празника.

Радев припомни и призива си отпреди месец на "национално единение", но уточни, че няма предвид "да запълним обществените разломи с примирение и безразличие". По думите му пътят пъм осъзнаване и сбъдване на единението е будителството.

"Вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство: да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България!", каза още Радев.

И тази година той изрично повтори реплика от първото си обръщение като президент за Деня на будителите, а именно: 

"Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория". 

През 2017 г. думите му предизвикаха недоволство сред представители на десницата и демократичната общност, които интерпретираха казаното като разграничение от европейските интелектуалци.

Ето и текста на словото на Румен Радев тази година: 

Събрали сме се да отбележим Деня на народните будители. Преди година споменах на тази дата, че Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория. За да си будител, интелектуалният авторитет не стига. Трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Едни будят с таланта си, други с пример. Едни пишат книги и играят на театралната сцена, а други пишат история и носят достойно своята  ролята на сцената на живота.

Затова днес тук е Кристиян, който посвети силите си на спасяването на последната теснолинейка в България, за да има транспорт за хората в Родопите. Тук е и софиянецът Пламен, който прави чудеса за училището в родното си село. Тук е и планинският водач Орлин, който увлече стотици хора да носят на гръб материали високо в планината, за да изградят заедно животоспасяващ заслон. Тук сте и вие, големи имена на българската култура и наука и хора с кауза, които не се нуждаят от представяне.

Будители е имало и в най-мракобесните времена. Има ги и днес. Преди месец призовах за национално единение, но това не е апел да запълним обществените разломи с примирение и безличие.  Това е апел за борба. За демокрация, за справедливост, за просветеност, за свобода на словото. Единението е всенародно усилие в името на високи цели. И будителството е пътят към неговото осъзнаване и сбъдване. Будителите родиха Възраждането. Вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство: да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България!