Националната електрическа компания увеличава от 1 септември с 16% цените на тока за фирми, които не участват в свободния пазар на електроенергия. Информацията е изнесена на сайта на НЕК и се потвърждава от писма на компанията до енергото, цитирани от в. "Преса".

Поскъпването ще засегне близо една пета от бизнеса в България, сочат данни на ДКЕВР. Сред засегнатите има дружества със значителна социална роля - фирми на "ВиК", поделения на Националната компания "Железопътна инфраструктура", обекти на "Напоителни системи", болници, училища и университети.

Голяма част от групата на потърпевшите са бюджетни предприятия, които имат и дългове за ток. Докато той не бъде платен, те пък нямат възможност да излязат на свободния пазар. Съответно от идната седмица ще плащат по-скъп ток като клиенти на доставчиците от последна инстанция.

През септември м.г. цената на енергията, която енергото е плащало на НЕК за снабдяването на тези потребители, е била 109,37 лв. за мегаватчас. От февруари т.г. тя е увеличена на 112,79 лв. и остене такава до края на юни. После всеки месец се вдига. От юли става 120,39 лв., от август - 145,00 лв., а от 1 септември ще бъде 167,68 лв. Така само за година токът за тези консуматори ще поскъпне с 53%.