САЩ оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров в Mинистерския съвет. Присъстваше и самият Андреев, както и приятелката му Милена Здравкова.

Той бе част от дело за търговия на американска компания със Сирия на стоки с двойна употреба, по което в Щатите има осъдени. Желяз Андреев е служител в българския й офис.

В изявление на посолството се казва, че екстрадицията вече е безпредметна и не би постигнала целите си.

Съединените щати обвиниха Андреев и още четирима българи за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Българските власти обаче отказаха да го задържат след обществен натиск.

След това България и САЩ започнаха консултации по искането за екстрадиция.

"Искам да благодаря на главния прокурор специално за многократните разговори, на правосъдния министър, на външния министър, на посланика. Тук беше и министърът на правосъдието на САЩ, близо два часа беше разговорът."

Това каза премиерът Борисов. И допълни, че ситуацията е била изключително сложна.

"Към днешна дата САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Андреев поради факта, че поддържането на това искане би било безпредметно Мисля, че едно неприятно за всички събитие беше предотвратено", каза още Борисов.

Самият Андреев заяви, че днес е най-щастливия човек в България.

През април т.г. се разрази истинска публична кампания за защита на младия мъж, след като се разбра, че съдът в Добрич трябва да разгледа искане за екстрадиция от САЩ.

Снимка Архив

По принцип обаче международните връзки по линия на правната помощ са в прерогативите на Върховната касационна прокуратура.