Загиналият в катастрофа с хеликоптер тайландски милиардер Вичай Сравадинапраба беше обичан може би от всички в английския футбол - не само от феновете и играчите на "Лестър", клубът, който притежаваше от 2010 г.

Причината за това не е само шампионската титла на Англия, спечелена от тима през 2016 г. - едно от футболните чудеса на XXI век. Азиатецът беше благороден, щедър и скромен човек (поне в публичните си изяви), той не даваше интервюта и имаше специално отношение към отбора си и към запалянковците.

Днес цял ден британският футбол страда от загубата, а отзвукът, обяснимо, е по цял свят.

Би Би Си припомня на какво се дължи популярността на Вичай Сравадинапраба:

* Бизнесменът купуваше закуска на феновете на "лисиците" преди гостуванията на тима.

* Даваше на запалянковците ваучери за храна.

* Всяка година черпеше всички зрители на стадион "Кинг Пауър" при даден домакински мач на тима по случай рождения си ден. Обърнете внимание на това, че Сравадинапраба е роден на 5 юни, а празникът се устройваше в произволно време - най-често през пролетта в месеците април и май. Просто беше обявявано, че Шефа черпи за рождения си ден. На всеки фен се даваше бира и поничка, но понякога имаше тениски, кескчета и т.н.

* На 60-ия си рожден ден бизнесменът подари 60 сезонни карти за домакинските срещи на "Лестър".

* Превел е милиони на болницата в Лестър и на местния университет. Участвал е в десетки благотворителни акции. Твърди се, че е помогнал финансово на много хора, но не е искал те да съобщават за това.

* Довеждаше будистки монаси, за да осветят терена и съблекалните на стадион "Кинг Пауър".

* По случай шампионската титла е подарил на всички в отбора по един автомобил BMW i8 (изцяло електрически спортен модел). Първоначално той смятал да раздаде 30 броя Mercedes B-class ED, но после размислил и взел доста по-скъпи возила. Разбира се, това не е всичко като премия за историческото постижение. В тима са разделили 6,5 милиона паунда. Играчите, треньорите и целия щаб получиха и безплатен дълъг уикенд в луксозен хотел в Лас Вегас. Там те са плащали само в казиното и извън хотела, но и в тези случаи са получавали "комплименти" от Шефа.

* Вичай Сравадинапраба имаше лично отношение към футболистите си. За него не беше достатъчно да закупи някого и да му даде добра заплата. Милиардерът (състоянието му се оценява на около 5 милиарда долара, според "Форбс") се обаждаше на играчите, честитеше им лични празници, предлагаше помощ в трудни моменти. Присъстваше на сватби и други празници.