Великобритания ще представи днес бюджет, който наподобява финансов пъзел в разгара на несигурните преговори около "Брекзит", предаде Франс прес.
Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд се готви да изиграе ролята на балансьор, когато днес напусне резиденцията си на "Даунинг стрийт 11" с традиционното червено куфарче в ръка, за да отиде в Парламента.

"Избрах балансиран подход", каза предпазливо той вчера. 

Бюджетът е съставен, като се залага на хипотезата за постигане на споразумение за "Брекзит" между Лондон и Брюксел, въпреки че изходът от преговорите остава неясен. Министърът на финансите си запазва възможности за маневриране, за да може да нагоди бюджета, ако не бъде постигната сделка.

При липса на споразумение, ще трябва да се изготви "нов бюджет", заяви Хамънд вчера. Той добави, че ще са необходими "подходящи данъчни мерки, за да се защити икономиката".
Гласуването в парламента в четвъртък ще придобие по-политически оттенък и ще даде нов претекст за енергичните депутати да се противопоставят на лидера на консервативната партия, премиера Тереза Мей. Стратегията на Мей за Брекзит раздели партията ѝ, особено по проблемния въпрос за границата между Ирландия, която остава членка на ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство
Натискът върху Хамънд е силен. Той от месеци защитава "по-мек" "Брекзит" в услуга на компаниите и залага на по-тесни отношения с ЕС

Бюджетът има добри перспективи, тъй като въпреки забавянето в икономическото развитие, публичните финанси са в добро здраве.
Държавният дефицит за отчетната 2018-2019 година би могъл да бъде много по-нисък от сегашните 1,8 процента от брутния вътрешен продукт, което ще позволи да се използват спестените 13 милиарда бр. лири (15 милиарда евро) за финансирането на допълнителните разходи, обещани от консерваторите.

Въпреки добрата новина Хамънд ще трябва да намери 20 милиарда лири годишно, за да покрие инвестициите в държавния сектор на здравеопазването. Той трябва да компенсира и продължаването на замразяването на акцизите върху горивата, както и мерките за стимулиране на строителството на социални жилища.

Хамънд даде да се разбере, че някои данъци ще се покачат, без да уточни кои. Това е доста болезнена тема за британците, които от 10 години са подложени на строги икономии. Напредък е постигнат единствено с идеята за налагане на данъци върху интернет гигантите. 

БТА