Министерството на отбраната публикува на сайта си проект за документ, наречен „Визия 2020 - България в НАТО и в Европейската отбрана“, който правителството трябва да одобри преди срещата на върха на алианса следващия месец в Уелс. За първи път на такова равнище политиката на Владимир Путин е определена като сериозен риск за България.

Кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила“, пише в документа, изготвен от екипа на служебния министър Велизар Шаламанов.

„Бързото и драстично“ нарастване на бюджета за отбрана на Русия създавало „дилеми пред сигурността за останалите държави в света, но особено – за тези от региона“.

Отчитайки характера на държавно устройство на Руската федерация, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на Алианса като цяло“, заключава военното министерство.

Основните рискове отделени в пет категории. На първо място е „хибридната война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право“. На второ ясто е „засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия“, което остро провокира „националните ни способности за отбрана“. Екипът на Велизар Шаламанов посочва фокусирането на Русия в „технологии за нощни операции, повишено наблюдение над целия електромагнитен спектър, употреба на безпилотни самолети и роботи, защита на тялото и особено значително увеличения обсег на оръжия за индиректен обстрел“. Подчертано е, че в българската армия такива способности отсъстват.

Третият риск:

„Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля“.

Четвъртият риск са икономическите последици от изострянето на отношенията между Русия и Запада и наложените двустранни санкции. Петият риск е „огромната вероятност за разпалване на съществуващите в постсъветското пространство замразени конфликти“.