Протести срещу поскъпването на горивата започнаха този следобед в различни градове на България, съобщава БНР.

В демонстрацията в Бургас се включиха близо 150 шофьори. Те се движат в автошествие от изхода на града към квартал "Ветрен". Въпреки предупрежденията на полицията, че блокирането на пътя е недопустимо, протестиращите блокираха за около 10-15 минути движението по магистрала "Тракия".

До сблъсъци не се стигна, а още преди началото на протеста движението по магистралата беше отбивано по обходен маршрут в района на град Българово. Колоната от автомобили е била над 3 км и в момента се движи в центъра на града.  От дни, фейсбук група отправя призиви за бойкот на монополна верига бензиностанции в града заради поредното повишение на цените на горивата.

„Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре  средно с 30 стотинки“, обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста.

За последните 3 години това е вторият протест в областния град срещу високите цени на горивата. Според шофьорите, те трябва да са с около 20% по-ниски.

В Пазарджик ще има автошествие от стадион „Георги Бенковски“, което ще премине през централната част на града. В момента най-популярният бензин в района - А-95 се продава за 2,44 лв./л, а дизелът - за 2,50 лв./л.

Блокади на пътища се очакват и в Пловдив

В Хасково протестиращите се събират в 17 часа на площад „Свобода“. Предварително  участие в социалните мрежи са заявили 1000 души.

Организаторите на протеста призовават да се носят касовите бележки от последното зареждане в съответния град, за да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

"Държавата няма механизми, с които да влияе върху цените на горивата", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която изнесе лекция пред форума на Старейшини ГЕРБ в Сандански.

"Не смятам, че протестите срещу цените на горивата са насочени срещу държавата, тъй като този пазар е напълно либерализиран", допълни енергийният министър.

Петкова коментира,че такава либерализация се очаква и по отношение на цените на електроенергията.

На въпрос на има ли вариант в обсега на държавния регулатор да влязат и горивата, министър Петкова беше категорична, че такъв вариант не се обсъжда.

Няма как държавата да се върне към регулация в такъв сектор, каза министърът.

"За газа има, защото тук става въпрос за стока, която е на база на доставка за обществото. Имаме обществен доставчик в лицето на "Булгаргаз".

Цените на горивата се определят от пазара", допълни тя.