От раждането си в анонимен документ в академичен стил до превръщането си в един от най-нестабилните и следени отблизо финансови инструменти биткойнът, който става на 10 години, преживя бурно първо десетилетие.

Ето някои от изпитанията и превратностите, през които премина най-популярната в света дигитална валута, намираща се в момента на ръба, защото е изправена пред дилемата или да бъде приета на масовия пазар или "да се пенсионира" преждевременно.

Биткойн балонът

На 31 октомври 2008 година валутата е представена на един нищо не подозиращ свят с публикуването на документ от девет страници, съставен от един човек или група с псевдонима Сатоши Накамото. Документът е наречен "Биткойн: Електронна парична система от ползвател-до-ползвател. Целта на Накамото: да създаде система, която прави разплащания пряко от една страна до друга без да се преминава през финансова институция.

Това бе всъщност генерален замисъл за световна валута, която да не може да бъде контролирана от никоя централна банка и да бъде достъпна за всеки.

Генезис блокът

Първите 50 биткойна са родени в 18 часа и 15 минути по Гринуич на 3 януари 2009 година.

Те са събрани в една единствена единица, наречена блок, а първият блок носи подобаващо име - "блок на генезиса".

Оттогава всеки нов блок се закача за блока преди него, създавайки това, което днес е известно като блокчейн.

Първата трансакция между две сметки става девет дни по-късно, когато Сатоши Накамото изпраща тестово 10 биткойна на компютърния специалист Хал Фини.

0,00076 долара

Първата оценка за стойността на биткойна направена на 5 октомври 2009 годината на базата на разхода за производство.

Тогава най-добрият начин да се сдобиеш с биткойни е да ги "копаеш" - да използваш компютри за решаване на сложни задачи, които освобождават биткойни от блок.

Разходите за електричество (дейността по добиването на биткойни включва огромни блокове от свързани помежду си процесори), се покриват от реалната стойност на биткойна.

Задачите за решаване стават по-трудни с увеличаване на броя на ползвателите, което пък прави "копаенето" все по-скъп процес.

Пица за 30 милиона долара

На 22 мой 2010 година разработчикът на витруална валута във Флорида, Ласло Ханиец, плаща на разносвач на пица 10 000 биткойна за две пици.

Това е първото известно плащане с биткойни, което тогава е на стойност 41 долара. Днес всяка от тези пици би струвала над 30 милиона долара. 

22 май е известен като "Деня на биткойн пицата".

Изчезването на Накамото

Накамото обяви своето оттегляне от проекта на 12 декември 2010 година, прекратявайки всички биткойн операции четири месеца по-късно.

Оттогава личността и количеството биткойни, притежавани от Накамото, остават мистерия.

Накамото се появява за кратко в интерент чат стая през 2014 година, за да опровергае статия на списание "Нюзуик", в която се твърди, че е разкрита личността на създателя на биткойн.

Защита от фалит

След като в продължение на две седмици проблеми засипват дейността на основната борса за биткойни, която е базирана в Токио и е известна като Mt Gox, тя подава молба за защита от кредитори през февруари 2014 година.

Борсата покрива близо 80 % от всички операции в биткойни и обяви, че е била хакната, при което е изгубила около 477 милиона долара в криптовалути.

Бившият й шеф французинът Марк Карпеле все още е съдебно преследван в Токио, където за кратко бе и арестуван.

Карпеле се обяви за невинен по обвинения за присвояване на чуждо имущество и манипулиране на данни.

Пробив

Миналата година бе много нестабилна за биткойна. Дигиталната валута влезе в новинарските заглавия, след като стойността й скочи от под 1000 долара през януари до историческия максимум от 19 511 на 18 декември според данните на Bloomberg.

Виртуалният балон се спука през следващите дни, като стойността на биткойна се колебаеше в големи граници.

Сега биткойнът струва около една трета от рекордната си стойност и се очакват по-скромни обеми на търговия и колебания в цените. Анализаторите възприемат това или като признак за зрялост, или като началото на края на биткойна.

Тревожно очакване

Надеждите на биткойна за следващ пробив са свързани с одобрението от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ за собствени борсово търгувани фондове (ETF), основани на базата на цената - ценни книжа, подобни на акции, които ще да бъдат основани на цената биткойна.

Тези фондове са едни от най-популярните механизми за търговия и разрешението от Комисията ще подкрепи значително биткойна, като ще гарантира както краткосрочното му бъдеще, така и репутацията му сред гигантските инвестиционни фондове.

Сега Комисията разглежда няколко молби. Досега отказваше, изтъквайки като мотив притеснения, свързани с опасността от измами.

*Кевин Трюбле е автор на "Франс прес". Преводът е на БТА