"Това не е наша война", заявява при разпит в Украйна плененият руски парашутист Алексей Генералов.

Това става ясно от видеоклипове, разпространени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Те съдържат разпити на десет бойци от 98-а Свирска дивизия на Въздушно-десантните войски (ВДВ). Военнослужещите са арестувани на 25 август край селището Зеркални в Донецка област.

От руското Министерство на отбраната потвърдиха днес за залавянето на десетте войници.

"Братя славяни, всичко, което се говори за Украйна, е пълна глупост. Братя са само тези, които я защитават", допълва сержант Генералов. След което се обръща към властите в Москва: "Спрете, моля ви, да изпращате там хлапета. Престанете, няма смисъл. За какво? Това не е наша война. Ако ни нямаше, нищо нямаше да се случи."

Генералов категорично отхвърля обвиненията в русофобия. Той изтъква, че във всеки град, във всяко село, където той е бил, хората съвсем свободно говорят на руски.

"Нищо не ни казаха. Само ни казаха, че тръгваме на тридневен поход на разстояние 70 километра. Че отиваме на учения в Ростов да трепем Майдана", заявява ефрейтор Иван Милчаков.

"Ако зависеше от мене, не бих се врял никъде. Изобщо смятам, че Украйна е независима република. Ако там има някакви проблеми, нека си ги решават вътре", допълва пленникът.

Подлъган от началниците си, той написал в профила си в сайта "В Контакте", че отива на учения "да трепе Майдана".

Същото потвърждава и колегата му Смирнов.

"Когато обстрелваха нашите коли, украинците не знаеха чии са те. Украинците просто защитават своята територия", казва и ефрейтор Иван Романцев.

в