НЕК е плащал неравномерно на доставчиците на енергия, като някои фирми, свързани с политици, са получавали парите си в пълен размер, докато други са получавали по-малко.

Това съобщи пред БНТ вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя отказа да се ангажира с имена на фирми и лица, както и размер на плащанията. Данните са от доклад за състоянието на енергийната компания, който е обхванал периода от началото на годината до края на юли. Документът ще бъде представен днес пред обществеността.

Вярвам, че "Южен поток" ще го бъде, защото много държави участват в него и имат интерес да стане, коментира Захариева. Но тя уточни, че проектът трябва да се прави по правилата и изискванията на ЕС.

Ние също имаме полза от този газопровод, защото през последните години нищо не е направено за диверсификацията на газовите доставки, какза вицепремиерът. Вярно, че той диверсифицира само пътят на доставката, но и това има значение, защото не вярвам скоро кризата между Русия и Украйна да бъде разрешена, добави Захариева.