Край на сламките, пластмасовите прибори и чинии и на клечките за уши.

Всички тези изделия, предназначени за еднократна употреба, ще бъдат забранени в ЕС според гласуваните днес от Европарламента нови правила.

Тези продукти, които съставляват 70 на сто от морските отпадъци, ще се забранят на пазара на Съюза от 2021 г. Това предвижда приетото от депутатите законодателно предложение. Те добавиха в списъка на забранените пластмаси на пазара на ЕС от 2021 г. оксо-разградими пластмасови продукти като опаковки, както и съдове, направени от експандиран полистирен, които се използват за съхранение на храна, предназначена за бърза консумация.

Използването на редица други продукти, за които не съществуват алтернативи, трябва да бъде намалено с най-малко 25 на сто от държавите членки до 2025 г. Става дума за кутиите за еднократна употреба за бургери, сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Страните от ЕС трябва да предложат и национален план за насърчаване използването на продукти, подходящи за многократна и повторна употреба, както и за рециклиране.

Пластмасовите бутилки за напитки ще трябва да се събират разделно. 90% от тях трябва да могат да се рециклират до 2025 г.

Евродепутатите одобриха и мерки за отпадъците от тютюневи изделия, по-специално цигарените филтри, съдържащи пластмаса. Те ще трябва да се намалят наполовина до 2025 г. и с 80 процента до 2030 г.

Един единствен цигарен фас е достатъчен да замърси от 500 до 1000 литра вода, и когато се изхвърли на пътя, са нужни 12 години, за да се разгради напълно. Това е вторият най-често срещан пластмасов замърсител, изтъкват от Европарламента.

Държавите членки трябва също да гарантират, че поне 50 на сто от изгубените или изоставени риболовни приспособления, съдържащи пластмаса, се събират всяка година. Поставената цел за рециклирането им е най-малко 15% до 2025 г.

Какво казват българските депутати

В дебатите участваха и български депутати. Ето какво коментираха те.

Андрей Ковачев, Европейска народна партия:

„Според някои прогнози до 2050 г. ще има повече пластмасови отпадъци отколкото риба в океаните, ако не предприемем спешни мерки. Ограничаването на замърсяването с пластмаси е необходимо, за да се опазят плажовете и морето чисти, като същевременно се защити здравето на европейските граждани от отрицателното въздействие на морските отпадъци, които се разграждат във водата и попадат в крайна сметка на нашата трапеза.“

Момчил Неков, Прогресивен алианс на социалистите и демократите:

„85% от замърсителите в моретата и океаните са пластмаси. Доброволните акции по събиране на отпадъци са похвални, но за съжаление това не е устойчив модел на справяне с проблема...

Вместо да увеличаваме данъците за сметосъбиране, трябва да въведем индустриални стандарти, които да гарантират чиста околна среда.“