Бившият премиер Пламен Орешарски е спрял реализацията на проекта "Южен поток" една седмица след като парламентът гласува неговата оставка. Това става ясно от публикувано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук страницата му писмо на Орешарски до министрите му, чийто изходящ номер е от 31 юли 2014 г.

Борисов отбелязва, че е изпратил това писмо на лидера на БСП Михил Миков, който вчера заяви, че служебното правителство е спряло проекта. "Нека да види как неговата партия, която беше мандатоносител, е спряла "Южен поток" и то във всичките му дейности. Нещо повече, Европейската комисия казва "има проблем по тръжната процедура и Третия пакет”, но те са го спрели във всички дейности и са лъгали през цялото време, че не са. В двете посоки лъжат - и Европа, и Русия", пише лидерът на ГЕРБ.
Орешарски обръща внимание на министрите си за започналата на 3 юни 2014 г. от Европейската комисия (ЕК) наказателна процедура заради строежа на "Южен поток". Бившият премиер припомня своите официални изявления - на срещата с председателя на ЕК в Брюксел на 8 юни, както и на изслушване в НС, с принципната му позиция българското правителство да сътрудничи активно с ЕК за изясняване на всички аспекти на договорите с руската страна за изграждане на "Южен поток" и при нужда привеждането им съответствие с еврозаконодателството. "Декларирах и спирането от правителството на Република България на дейностите по изпълнението на Проект "Южен поток" до окончателното приключване но процедурата на ЕК", пише експремиерът.