Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка от поста, следват граждански безредици. 

Таква заявка дадоха днес организаторите на протеста в подкрепа на майките на деца с увреждания, който бе организиран в столицата. Поводът станаха думите на Симеонов пред партийната телевизия СКАТ, че това са едни "кресливи жени", които спекулират с "уж болните си деца". Няколкостотин майки и хора, които ги подкрепят, блокираха по обяд движението по бул. "Дондуков" пред сградата на Министерския съвет. Те настояха за освобождаването на Симеонов от министър-председателя Бойко Борисов, тъй като първият неколкократно заяви, че няма да се отметне от думите си и няма да се извини. 

"Дори и изпуснати тези думи последващите му реплики, че той застава зад тях, а днес и потретени с огромно самодоволство... Как да го кажа, потресена съм. Този човек няма място във властта", заяви една от протестиращите майки.

"Оставаме на улицата до оставка на г-н Симеонов. Не на правителството - на г-н Симеонов - персонално, лично", обявиха организаторите от трибуната.

Думите на Симеонов вървяха по уредбата по време на целия протест като бяха редувани с музика.

"Тези изказвания са антибългарски, отправени към целия български народ, а не само към нас", заявиха майките.

"Ако няма оставка днес, силно се надяваме, че премиерът ще влезе в ролята си на премиер и да му я поиска. Ако няма оставка, искаме уволнение", настояха те.

"До някое време протестираме. После е етапът на гражданските безредици. Този етап вече започва. Това не е решение на майките, а на хората, които ни подкрепят", изказаха се още майки от трибуната.

В действителност за малко да се стигне до лек сблъсък с полицията, но протестиращи жени призоваха провокаторите да бъдат изолирани. Появи се информация и че Симеонов готви свои защитници, които да изправи на демонстрацията срещу майките.

Самият Симеонов коментира исканата му оставка малко по-рано днес след среща с работодателските организации в сградата на Министерския съвет.

"Когато г-н Борисов, г-н Каракачанов и г-н Сидеров поискат оставката ми по политически причини, аз ще я дам. Всеки може да иска оставка, особено политически партии. Тя представлява самостоятелно решение за освобождаване на определен пост или длъжност. Причините могат да са лични, морални, ако човекът е допуснал грешка, а втората е в резултат на политическо решение. Такова решение може да вземе политическият съвет на коалиционен съвет ГЕРБ-Обединени патриоти. Аз съм на тази длъжност не по мое желание, такова беше решението на коалиционния съвет. Когато политическия съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я дам. Става въпрос за мнението на трима души - г-н Бойко Борисов, г-н Красимир Каракачанов (ВМРО) и г-н Волен Сидеров (Атака)", посочи Симеонов, цитиран от агенция "Фокус".

И допълни:

"По лични съображения не виждам причини да подам оставка. Аз казвам истината и стоя зад своите думи. Боли, не боли - това е истината. Винаги съм казвал истината и ще продължавам да го правя. Протести на БСП не ме притесняват. Нормално е те да искат оставка. Нека си ги събират, да си ги карат с рейсовете от различни градове".

Симеонов визира "опорната точка", че протестът на майките е всъщност подклаждан от левицата. 

Междувременно лидерът на "Презареди България" Николай Бареков, който обяви курс на обединяване с Волен Сидеров, излезе с изявление от името на лидера на "Атака". В него се посочва, че самият Сидеров иска оставката на Симеонов от поста:

"Разговаряхме току-що. Съобщих на Волен Сидеров, че има пълната ми подкрепа незабавно да свика коалиционния съвет и да поиска оставката на Валери Симеонов като вицепремиер. Тази оставка трябва да бъде гласувана още в сряда в Народното събрание. Доколкото разбирам Цветанов брани Симеонов като Матросов на амбразурата. А Каракачанов се ослушва като гърмян заек. Сигурен съм, че оставката е въпрос на часове. Странно как ужким Валери Симеонов водеше “война” срещу Домусчиев, а сега Домусчиев го брани с тяло и гел, тъй да се каже?..."

От пресцентъра на "Атака" също излязоха със съобщение, след Бареков, в което цитират лидера си. С него Сидеров настоява за незабавно свикване на коалиционния съвет въпреки отсъствието на Борисов, който е в Дубай днес.

"Настоявам за незабавно свикване на Коалиционния съвет (ГЕРБ-Обединени патриоти) до края на деня – 22 октомври 18 г., на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер. В 21 век физическото отсъствие на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да участва в Коалиционния съвет, макар и от разстояние".

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.