Великобритания заяви днес, че обмисля "следващи стъпки", след като Саудитска Арабия за първи път призна, че изчезналият журналист Джамал Кашоги е бил убит в нейно консулство в Турция, предаде Ройтерс.

"Изразяваме нашите съболезнования на семейството на Джамал Кашоги след това потвърждение на смъртта му. Разглеждаме саудитското съобщение и нашите следващи стъпки", каза външното министерство. "Както заяви външният министър, това е ужасно деяние и трябва да се потърси сметка на отговорните", беше посочено в изявлението.

Холандският министър-председател Марк Рюте каза, че е необходимо по-нататъшно разследване на смъртта на Кашоги.

"Много неща все още остават неясни. Какво се е случило? Как е умрял той? Кой е отговорен? Очаквам и се надявам, че всички съответни факти ще бъдат ясни колкото се може по-скоро", заяви Рюте. "Необходимо е обстойно разследване", каза той.

Неправителствената организация Репортери без граници пък призова да не се прави никакъв компромис с Рияд във връзка със случая Кашоги, предаде Франс прес.

"Всеки компромис със Саудитска Арабия относно убийството на Джамал Кашоги ще означава да се даде "разрешение за убиване" на едно кралство, което "отвлича" и "убива" журналисти, каза генералният секретар на Репортери без граници Кристоф Дьолоар.

"Всеки опит да се намали натиска над Саудитска Арабия и да се приеме политика на компромис ще има като последствие това да се даде "разрешение за убиване" на една монархия, която хвърля в затвора, бичува, отвлича и дори убива журналисти, които дръзват да правят разследвания и да подемат дебати", допълва Дельор в Туитър.

Той посочва, че след "признаването на смъртта" на Кашоги Репортери без граници "очаква върху Саудитска Арабия да бъде упражнен един решителен, постоянен и мощен натиск, за да се изясни цялата истина по случая и да се постигне освобождаването на саудитски журналисти, които са били осъдени на ужасяващи и безумни присъди".