Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Въпреки всичко и независимо от отношението на БНБ и държавните органи, съпричастни към развитието на кризата в КТБ, усилено продължавам да работя върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите от Фонда на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори. Вярвам, че сме близо до представяне на принципно решение за оздравяването на банката, което да е в пълно съответствие с нормативно установените изисквания за капиталова адекватност и ликвидност", казва бившият председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев в поредно открито писмо до българската общественост, публикувано на личния му сайт.

Банкерът има издадена европейска заповед за арест заради обвинение във връзка с изнесени 206 милиона лева от КТБ. Василев първоначално беше във Виена, след което местонахождението му е неизвестно.

"Моята роля и внимание в настоящия момент са съсредоточени в предоставяне на цялостен концептуален план и координация на действията за излизане от кризата чрез намиране на адекватно съотношение между капиталова адекватност и ликвидност, в това число и осигуряването на ликвидни активи, финансирани от банката досега, които да улеснят бъдещите инвеститори в решението им да участват в преструктурирането", казва днес банкерът.

Миналата седмица БНБ се обърна с писмо до него и Оманския фонд - основните акционери, дали имат възможност да оздравят КТБ. Цветан Василев отново обвинява централната банка, че проявява двойни стандарти и умишлено води КТБ към закриване.

Той припомня "показните акции на държавното обвинение, арестите на мнимите убийци, с които бях свързван аз, обвиненията срещу подуправителя на „Банков надзор“ за престъпления по служба, скандалните решения на едни и същи „независими“ съдии в София, показанията на няколко „достойни“ хора и пр.". Всичко това било постигнало целта си - поставянето на банката в невъзможност да изпълнява присъщите си функции. 

"В този смисъл е важно да се заяви ясно и недвусмислено, че ако БНБ и останалите държавни органи продължават да прилагат политика на двоен стандарт спрямо различните финансови субекти, като прехвърлят цялата тежест и отговорност за справянето с кризата на новите инвеститори, това непременно ще доведе до финансова катастрофа с огромни щети за цялата държава, бизнеса и домакинствата", предупреждава Василев.

Няколко реда по-долу банкерът отново отправя същото предупреждение:

"Праволинейната“ и „адекватна“ линия на поведение от страна на БНБ по казуса КТБ, умело съпроводена с натиск на целия държавен апарат и разпространение на тенденциозни послания, услужливо тиражирани в определени медии, видно за всички е на път да изправи страната пред изключително тежка финансова криза. Опасността от реална дестабилизация на финансовия и банков сектор остана подценена от компетентните институции по недопустим начин."

Ключови думи

Коментари

бг-гражданин

Тоя срама няма!Ограби парите на държавата и хората и сега си правигавра!Съд и присъда за крадеца!

Фани

Ела ме фани;)

Савата

Може ли средно статистически българин да си внася парите в КТБ когато знае до какво води възвръщаемост по високи лихви?

Павката

Василев "плаши" с тежка финансова криза...Склонен съм да му вярвам - бяхме на крачка от срив на банковата система, политиците ни обсъждаха малоумни идеи за банкова ваканция, спец-закони, които да озаконят грабежа на КТБ,а набуталите се с кредити от кръга Пеевски/Доган и Иво Прокопиев потриваха ръце в очакване да падне валутния борд. Крайно време е идиотите от БНБ да си гледат работата, вместо да съучастват в криминални сценарии. КТБ е четвъртата по големина системна банка в страната - евентуалната й несъстоятелност заплашва със системен риск банките, фиска и икономиката ни...

Знам и мога

Сава, според българското законодателство всеки влог до 100К евро е гарантиран от държавата. Според теб, българите са глупаци, ако вярват на закона. Нищо чудно, че ти и подобните ти аплодирате случващото се с КТБ. За вас законът е леш.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.