Промяната на климата оказва влияние върху добивите в селското стопанство. Според учени последиците ще се отразят и върху производството на предпочитаната напитка -  бирата.

По-малко бира при по-високи цени. Заради екстремни метеорологични условия производството на бира ще намалее. Такава е прогнозата на екип от учени с ръководител проф. Вей Кси от Аграрния факултет на университета в Пекин. Научната разработка е публикувана в специализираното издание “Nature Plants”.

Според учените в бъдеще все по-често ще настъпват сушави и горещи лета. Екстремни метеорологични условия, като суши и необичайно дълги периоди на жеги, ще са все по-често явление. При подобни обстоятелства някои зърнени култури са засегнати по-силно от други.

Ечемикът, който по принцп е непретенциозна зърнена култура, при екстремни метеорологични условия е крайно чувствителен. Ечемикът, редом с вода, хмел и мая, е най-важната съставка на бирата. Ако няма достатъчно реколта, от това страда производството на бира.

Учените от екипа на проф. Вей Кси първо са насочили вниманието си към въпроса колко години с екстремни горещи периоди и суши могат да се очакват до края на XXI век. След това са анализирали как това ще се отрази върху производството и цената на бирата в 34 региона в света - най-големите производители и консуматори на ечемик и бира.

Германия би могла да е сред държавите, които при производството на ечемик ще понесе най-големи загуби.

При лоши години добивите в страната биха намалели с 27 до 38 на сто. Още по-силно засегнати ще са региони в Централна и Южна Америка. Според прогнозата на учените там ще настъпят екстремни суши и жеги.

Обратно - в Северозапдна Азия може да се очаква малко завишаване на добива на ечемик. Погледнато глобално обаче, при екстремни години добивът ще намалее със средно 15 на сто.

Ако в Германия добивът на ечемик спадне, това ще се отрази предимно върху производството на бира. Но що се касае до житните култури в страната, има други приоритети -  примерно фуража.

Що се отнася до производството на бира в световен мащаб, то ще намалее драстично и ще засегне предимно страни, където бирата е предпочитана напитка. Към тях се числи и Германия. Според последната статистистика от 2011 г. тя е пета в света по консумация на бира след Китай, САЩ, Бразилия и Русия. (Статистиката е по държави, а не на глава от населението. С 82 милиона население Германия е най-малката в сравнение с посочените други 4 страни, б. р.)

Учените са на мнение, че влошаването на условията по отглеждане на зърнени култури в бъдеще би могло да се компенсира чрез технологични решения. Трудно обаче ще е засеяните с ечемик масиви да бъдат предпазени от екстремни метеорологични условия.

"Че промяната в климата може да ограничи производството на бира, е безобидно и не застрашава живот", посочват учените.

Дори било здравословно да се пие по-малко бира. Но и те признават, че при свиване производството на пенливата напитка милиони ще усетят отрицателното въздействие на промените в климата, което било вън от съмнение.