„Европейската комисия застава твърдо зад опазването на свободата на словото и свободните медии. Демокрацията не може да оцелее, ако журналистите повече не могат да работят свободно, ако подлежат на цензура, ако им се пречи да критикуват властите и най-вече, ако те са сплашвани, срещу тях се упражнява насилие, отправят се заплахи и понякога дори ги убиват само защото си вършат рабтата. На нея се опира и от нея зависи демокрацията.“

Това се казва в съвместно изявление на първия зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс и еврокомисарите по правосъдето Вера Йоурова и по цифровата икономика и общество Мария Габрел. То бе разпространено днес – деня, в който се навърши 1 година от убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция в Малта.

„Днес ние почитаме тежкия труд и непоколебимостта на Дафне, на Ян Куциак и на много други журналисти, които пожертваха всичко, което имаха – в някои случаи и техния живот – в търсене на истината. Това е удобен случай Европа да замълчи за миг и да помисли за това, което ни е скъпо – правото ни да говорим свободно“, се казва още в изявлението.

Комисарите призовават да бъдат взети предвид и хората, подаващи сигнали за нередности, които често са източници за разследващата журналистика и които също имат нужда от закрила.

„Те разчитат на нас да осигурим тяхната безопасност - не трябва да ги разочароваме“, заявяват Тимерманс, Йоурова и Габриел.

Тези убийства не трябва да имат ефект върху медиите. Гражданите трябва да формират собствено мнение въз основата на свободни разследвания и независими репортажи.

„Затова лицата, отговорни за тези убийства, трябва да бъдат изправени пред съда. Искаме цялата истина. Ще изпратим ясен сигнал до всички журналисти – да се работи в Европа е безопасно. Ако журналистите биват заглушавани, това става и с демокрацията. Това няма да се случи в Европа. Не и пред погледа ни“, завършва декларацията.

Днешният обеден брифинг в Еврокомисията започна с минута мълчание в памет на Дафне Каруана Галиция.

След това говорителят на ЕК Маргаритис Схинас бе попитан защо в изявлението на еврокомисарите не е спомената убитата наскоро българска журналистка Виктория Маринова. Схинас отговори:

„Фактът, че излязохме с изявление за изхода на полицейското разследване в Германия и България, по-точно за много бързата реакция и залавянето на предполагаемия извършител на това убийство и мотивите за него, ни накара да се фокусираме това изявление върху журналистите, пострадали поради работата си.