Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В началото се работеше по версии и за спонтанно нападение, и за поръчано нападение, което е надхвърлило границите, в които е поръчано. Имаше и хипотеза, пряко свързана с работата. Тази последна хипотеза към този момент не намира никаква опора в доказателствата по делото. В интерес на истината, не намира опора и втората хипотеза.

Така коментира тази сутрин пред Нова тв главният прокурор Сотир Цацаров развитието на разследването за убитата Виктория Маринова в Русе. Той заяви, че в Германия задържаният Северин Красимиров описва убийството фрагментарно и отказва въобще да говори за сексуалното посегателство. 

Предявяването на обвинението му ще стане веднага след привеждането му в района на Окръжна прокуратура-Русе, каза още Обвинител № 1.

Цацаров бе категоричен, че не е открито каквото и да е в поведението на жертвата, което да сочи тя да го е предизвикала или провокирала. Както е известно, Северин е признал, че в деня преди убийството е употребил алкохол, а евентуално и наркотично вещество, но Цацаров отказа да се съгласи, че може той да има умствено заболяване.

Не мисля, че с оглед последващото му поведение – и прикриването на следите от престъплението, и мигновеното, бързо напускане на страната в посока Германия може да говорят за каквито и да е умствени дефицити.

Въпреки че няколко пъти подчерта, че не са затворили нито една версия, според Цацаров за съучастник на извършителя би могло да се говори, само ако имаше доказателства за това.

Главният прокурор специално обърна внимание на изготвения веднага след престъплението от Института по криминалистика на МВР психопрофил на извършителя, който съвпадал 90% с личността и мотивите на задържания по-късно.

"Престъплението е неорганизирано, непланирано и случайно. Предвид извършването в светлата част на денонощието е съществувала голяма възможносст да бъде видян и заловен.

Той е до 30-годишен, несемеен, с проблемни отношения с противоположния пол, ниско интелигентен... Примитивно създание, примитивен нагон, изключителна бруталност. Жестокост, която личи, както във физическото посегателство спрямо жертвата, така и в сексуалните посегателства спрямо нея. Бих казал, на моменти необяснима жестокост и перверзност.

Човешкото съзнание ражда необясними жестокости", каза още Цацаров.

Той нарече събраните доказателства "повече от безспорни", като напомни, че в дома на извършителя са иззети негови лични вещи – бельо и панталон, по които има "не просто следи, а кървави и други следи", чийто ДНК профил съвпада напълно с ДНК профила на Виктория. И обратното - по тялото на жертвата има биологични следи, които дават ДНК профил, който напълно съвпада с неговия ДНК профил.

И заговори за политика:

"На един много по-ранен етап бе задействан един преднамерен или непреднамерен сценарий, който да покаже, че в България убиват журналисти заради тяхната дейност. Е, сценарият не издържа – победи истината. Този сценарий има и своите политически измерения. Наслушахме се на всякакъв вид инсинуации. Политически рейтинг не се прави върху трупове - заяви главният прокурор. 

Що се отнася до хората, огромната част от обществото има своите основания да гледа с недоверие на правоохранителната дейност", призна той.

Цацаров коментира и известния вече факт, че водят досъдебно производство, свързано с "Джи Пи Груп". Той първо подчерта, че премиерът е разпоредил компанията да бъде извадена от обществените поръчки, но нейният тип дейност е друг - в сигнал до прокуратурата са описани търговски дружества и юридически лица, които са получили неправомерно европейско финансиране.

"До момента е свършена немалко работа. Образувано е досъдебно производство за пране на пари и в рамките на извършените действия в изпълнение на закона и мерките срещу изпирането на пари е наложен запор от паричен превод от България към чужда банка в размер на 14 млн. евро. Преводът е от физическо лице."

Цацаров подкрепи и българските граничари, единия от които убива турски бракониер, като дори си спомни датата, на която става това - 17 април 2008 г.

Той каза, че те по никакъв начин няма да бъдат предадени на Турция, нищо че там срещу тях се води процес за съучастие в убийство.

"Такова искане първо няма, второ - и да има, България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към Европейската заповед за екстрадиция и арест. Проблемът за тези гражадни е при напускане територията на страната .

България застава зад българските полицаи, които са бранили българската граница", каза още главният прокурор.

Ключови думи

Коментари

А какъв е политическия рейтинг на Цацаров?

От кога главния прокурор има право да бъде политически пристрастен?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

САМО СЕ ПИТАМ:

Психопрофилът на Росен Горския... Той на 100% ли отговаряше, та са застреля в периметъра на полицейската акция... А за данъчния? За търновския бизнесмен? За експерта по делото за Цецомобилите? За тях що все още няма психопрофил на убийците? Щото в последно време - поръчковите убийства не ги разследваме и ги тургаме бръже на трупчета, а за битовите - първи аслани сме..
 's picture

Дидо

То и ти си...

...примитивно създание с примитивен нагон!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.