Някои от най-дългогодишните посланици на България в ключови европейски страни ще бъдат сменени. Това показва решенията на Министерски съвмет от 12 октомври.

В Германия Ради Найденов ще бъде заменен от Елена Шекерлетова.  До 2016 г. тя бе посланик в Австрия, а сега е постоянен секретар в МвнР. Преди това е била ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон и пълномощен министър и заместник-ръководител на посолството в Берлин. Владее немски, испански, английски, руски и китайски език.

Ради Найденов е началник на кабинета на министър-председателя при правителството на Симеон Сакскобургготски. По-късно отива посланик в Австрия. От 2012 г. беше посланик на България 

Марин Райков ще бъде заменен от Тодор Стоянов като посланик в Италия, Малта и Сан Марино. Стоянов в момента е заместник-министър на външните работи, между 2012 г. и 2016 г. е бил посланик в Португалия, а преди е работил в посолството в Рим и в генералното консулство в Милано. Райков беше премиер на едно от служебните правителство. В края на работата му самият той в качеството си на министър-председател внесе предложение на заседание на кабинета, с което бе предложен на президента за посланик в Рим. Преди това Райков е бил посланик и във Франция.

В Кипър отива Любомир Тодоров, той ще замени Христо Георгиев, чийто мандат приключва. Тодоров е дипломат от кариерата, работил е в представителствата на България в Норвегия, Исландия, Израел, Йордания, като до 2016 г. е бил посланик във Финландия. През 2015 г. посолството в Хелзинки е определено за посолство за контакт на НАТО.

Йордан Първанов ще замести Лъчезар Петков като посланик в Чешката република. Сега Първанов е директор на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" и eвропейски кореспондент в Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в посолството в Нидерландия и в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.

Меглена Плугчиева се премества от Швейцария в Черна гора, където ще замени бившия соцминистър на правосъдието Младен Червеняков. Плугчиева бе заместник министър-председател на република България, отговарящ за усвояването на европейските фондове, в дипломатическата ѝ кариера освен Швейцария, влиза и посланически пост в Германия.