Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преднината на ГЕРБ пред останалите партии е съществена и трудно заличима, но не е достатъчна, за да има партията мнозинство от 121 мандата. Това е един от изводите на проучване на електоралнит нагласи на агенция "Афис". Според изследването, което е направено в периода 16-21 август т.г. между 1200 лица, избрани на случаен принцип, това може да се случи само ако в парламента пропаднат 3-4 партии, което на този етап е слабо вероятно.

Според изследването потенциалните претенденти за депутатски кресла са осем.

Данните свидетелстват, че избирателната активност ще е сравнително висока - около 60% или 3,5-3,8 млн. души ще отидат да гласуват.

Подкрепата за "Реформаторския блок"  (РБ) расте, се казва още в изследването. Този ръст се обяснява с шумното разграничение на реформаторите от ГЕРБ. "България без цензура" (ББЦ) обаче е в низходящ тренд на развитие, въпреки че запазва шаносве за успех.

Изненадващо към този момент степента на мобилизация на електората на БСП е по-ниска от тази на избирателите на ГЕРБ. Изоставането на БСП се обяснява с доброто стартово позициониране на партия АБВ.

Според данните ако избирите са днес ГЕРБ ще вземе 31,3%, БСП 22,7%, ДПС - 10,1%, РБ - 6,1%, АБВ - 4,9%, ББЦ - 4,5%, Патриотичен фронт (ПФ) - 4,1%, "Атака" - 3,2%.

При тези резултати разпределението на мандаттие ще бъде следното: ГЕРБ - 90 мандата, БСП - 64 мандата, ДПС - 29 мандата, РБ  - 18 мандата, АБВ - 14 мандата, ББС - 13 мандата, ПФ - 12 мандата.

 

Ключови думи

Коментари

DogWoman

АФИС, на 17 май, седмица преди евроизборите: ГЕРБ 17%, БСП 17%. Да не би да очаквате да им повярваме, само защото са сменили опорната точка и сега тя гласи: "всички влизат в НС"? :)

HITIO

В същото проучване АФИС дават на РБ 1.8%. Няма какво да им вярваме! РБ се бори на тези избори за 400-500 хиляди гласа и въпроса не е дали ще влезе, а дали ще бъде втора сила преди БСП (БКП 1)- около 500 хиляди и ДПС (БКП 2) - около 400 хиляди прогнозни гласа. Аз прогнозирам също така, че има вероятност за много по-висока активност - 4-4,2 млн. гласували. ГЕРБ (БКП 3) взима твърдо поне 1.2 млн. гласа, за съжаление. От другите БКП-та заветните 160 000 гласа минават според мен Дудука и НФСБ-ВМРО, АБВ е на ръба, а Волен с максимум 120 000 гласа е аут!

Алекс

Бостаните естествено си плащат за поредното проучване!

on

Ако прогнозата се окаже правилна, следващото правителство ще е БСП+ДПС+АБВ+ББЦ и все от някъде при тайно гласуване ще се появи още един мистериозен глас. Само този път няма Сидероглу да си признае на всеослушание, а някой друг ще получи повечко пари и ще се изнише като пръдня из гащи

Karavanele

Кервана си върви а кучета си лаят. ББ ще разбие БСП ама няма да управлява сам. Поне последното е успокоително

Александър

Не мога да разбера. Агент Гоце си седи някъде на сянка, гостува в едно две предавания, хоп с висок рейтинг. РБ не могат да се разберат какво ще правят, след изказването на Радан за мафиотска КТБ, се оказа, че парите на коалицията са там и хоп с висок рейтинга висок, как?

С кешовица, как!

До Караванеле

Боко тиквата и неговата мафиотска клика никога повече няма да бъдат на власт . Помни ми думата . Ако все пак случайно това стане , пак ще го изгоним с камъни .На последните избори за герб са гласували около шестотин хиляди души . Къде сте тръгнали бе , гербери смешни . Останалата част от населението е АНТИГЕРБ .

Тодор

Приятели, членове и симпатизанти на Реформаторския блок. Не знам какво да ви кажа. Остават броени седмици до най-голямата битка в кратката ни политическата история. Идва решителният ден. Или ще спечелим, или ще ни смачкат. В момента сме в Ада, скъпи приятели. Повярвайте ми. Към Вас колеги от актива на Реформаторския блок -погледнете човека до вас! Погледнете го в очите! Ще видите очите на човек, който ще се бори заедно с вас! Ще видите очите на човек, който ще се пожертва за идеите ни, защото знае, че когато се наложи, ще направите същото и за него! Избирателите, които ни трябват, са навсякъде около нас. Те са във всяка малка възможност, във всяка минута и секунда. Целта на нашия актив е спечели всички тези които казват, че няма да гласуват. Трябва да разкъсаме себе си и всички около нас, в името на спечелването на тези хора. Ще се борим за това със зъби и нокти, защото знаем, че когато съберем всички потенциални гласове, те ще определят границата между победата и поражението! Тази битка ще спечелим заедно, със стотиците хиляди членове и наши симпатизанти, това е битка за България, за да я има. Битка между живота и смъртта!

StoyanA

Леко, Столетов...

Леле, подмокрих се! Партизан за бой се стяга? Какъв драматизъм ,какво чудо! Тоше,ама после като не влезете в парламента, ше си направиш ли публично харакири или сепуко, или там както се казваше?

StoyanA

При висока избирателна активност ДПС няма как да има 10%- на евроизборите те бяха мобилизирани на 100% (от лични наблюдения), стигаше се до там, че редовните им избиратели, които гласуват за тях по съвест бяха подсещани по списък няколко пъти в изборния ден, някои дори пропуснаха балове, сватби и т.н. След тройната коалиция ДПС спряха (или поне значително намалиха, във всяка партия има по някой местен "активист", който се надява да докара мястото си в листата до службичка) купуването на гласове, което много свали цените, а освободеният пазар веднага бе зает от други партии начело с ГЕРБ и БСП. На евроизборите ББЦ вложи много пари в това перо, достигна чудовищен резултат, но с оглед на съкратените бюджети и по-високата активност надали ще ги огрее да минат 4% този път. Единственото им спасение е активната заигравка със северозапада, която ако успее може да им даде златните 1-2% идващи от гласовете на обеднели и оскотели хора от онзи край. ГЕРБ също няма как да надскочи резултата си от евроизборите, защото техните привърженици гласуваха тогава, а тези на БСП слабо се интересуват от ЕС. По-вероятно е ГЕРБ да паднат с 2-3%, а БСП да се качат с толкова. Това, което ще определи дали правителството ще е ляво или дясно всъщност са АБВ, които продължават да изяждат по-възрастната част от електората на БСП, от една страна и РБ от друга. Истината е, че без РБ или ДПС Бойко няма как да състави кабинет, така че ако реформаторите имат куража да не се поддават и запазят сегашния тон и на масата за преговори след изборите може да видим доста силно тяхно влияние в следващия парламент.

лили

http://www.blitz.bg/news/article/286618

0007

Много точен анализ

само си пропуснал незначителния факт, че изборите са по време на байряма, а това означава +150 000 гласа от туристи за ДПС и БСП.

лили

Да, не стигат за еднолично управление... .Афис никак не са били коректни към демократите, но няма как да лъжат вече. РБ набира скорост!

Демократ69

Ако резултатът от изборите е такъв, нещата са сравнително добре защото ДПС няма да има силна позиция. ДПС ще извади около 400 хил гласа а това си е малко над 10% от 3-3,8 млн гласуващи. Важното е да се осуети възможноста на задкулисието да си прави игрите, а това ще бъде блокирано ако РБ имат над 20 депутата!

Тия от РБ ги чакате като някакви месии да влязат в Парламента, ама ми се струва, че са същите посерковци като останалите.

Милен

Това е очевидно поръчково изследване в полза на малките партии. Ако на базата на това искаме да "разчетем" какво е реалното положение, то то е близко до предишните проучвания, т.е ще влязат 4 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и РБ. Има интрига около АБВ, ББЦ и НФСБ. ГЕРБ са на кантара на абсолютното мнозинство, но вероятно под него (около 115 мандата) РБ са единствените от малките, които реално качват влияние.

Симеон

Резултатите на БСП, АБВ и на ББЦ определено са завишени неимоверно. Невъзможно е след този провал в управлението червените да имат такъв висок резултат. Много от техните привърженици бяха вдигнали ръце от тях още на изборите за 41-во Народно събрание.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.