Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Българските русофоби са едно изчезващо, малко, истерично малцинство."

Това бе един от първите изводи на Валентин Вацев (доц., д-р), един от панелистите на днешната национална научна конференция "Русофобството - причини, етапи, форми, институции", провела се в Руския културно-информационен център.

Мероприятието бе обявено по странен начин в публичното пространство. Първоначално новината се появи във фейсбук страницата на секция "Социални стратегии и прогнози" към Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Жан Виденов води един от панелите по време на конференцията

След реакция в социалната мрежа обаче от Института изтриха съобщението и обявиха, че нямат нищо общо с конференцията. Кой стои зад нея така и не стана ясно.

Форума откри проф. Ангел Димов, който обясни как финансираните от САЩ русофоби насъскват българския народ срещу братята руснаци.

Модератор на първия панел на конференцията бе бившият министър-председател Жан Виденов. Той веднага предупреди, че строго ще следи участниците да спазват 15-минутно ограничение в изказванията си, въпреки, че един от тях не дойде, а друг закъсня над час.

Преди доц. Вацев проф. Васил Проданов се опита като скоропоговорка да направи исторически преглед на русофобията. Обясни произхода на термина, дефиниран още в средата на 19-и век, а като корен на русофобията дефинира желанието на Запада да контролира Русия. Това описа със следното интересно изречение:

"Русия, не даваща възможност на държавите от капиталистическия център да я подчинят, независимо, че Наполеон, Хитлер и сега се опитват да правят това."

Проданов представи множество социологически данни за отношението на  народите към Русия и САЩ. Общото послание - американофобията всъщност е много по-силна от русофобията, особено в България.

"Гражданите на четири държави членки на НАТО биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война", обяви той, цитирайки изследване на "Галъп интернешънъл". "България, Турция, Гърция и Словения разчитат на Русия. 42 на сто от българите искат Русия, само 17 на сто - САЩ."

Проданов сподели и социологическо проучване, направено "пред очите ми", което обаче било потулено. Според него 85% от българите били русофили.

Другояче започна изказването на Вацев, чиято тема бе "Русофобството като антропологична катастрофа". 

"Русофобията не е отбелязване или посочване на отделни факти и тенденции в живота на руската държава и руската култура. Затова, когато аз отбелязвам абсолютно престъпния характер, който се закрепи от 90-те години в Русия - режима на Елцин, Горбачов, Черномирин и банда, аз не съм русофоб."

Лоша дума за режима на Путин обаче не бе изречена. Всъщност, според Вацев, сега руските олигарси вече не били замесени във властта, само били "близо до нея".

"Главният русофоб би бил 140-милионният руски народ", обяви той.

И изказа тезата, че голяма част от българските русофоби всъщност са прихванали омразата си към Русия именно от руснаците. 

"Помня времето, когато още нямаше "Америка за България", нямаше Сорос дори, но имаше български русофоби. Те тичаха до Москва за инструкции", разказа той.

Путин бе споменат, само за да се илюстрира колко глупави са русофобите:

"Абсолютното зло не се обосновава. Като питам защо му е на Путин да убива Скрипалите, русофобският отговор е - защото това е зло. Защото е лош."

Според него русофобите са и мързеливи, защото иначе биха открили и русофобството в Ленин. Този коментар предизвика възклиицание: "Ееее, сегааа", от публиката.

Като друга група русофоби Вацев идентифицира българските фашисти. Накрая даде кратко обобщение на образа на русофоба:

"Русофобът е конструктор на митологеми, който, след като ги е създал, остава да живее в тях."

Следващият панелист бе доц. Иван Ангелов, който се похвали с предишния си пост на помощник по икономическите въпроси на Виденов и още двама премиери. И заяви:

"По-истински лявомислещ човек от Жан аз не познавам. Жалко, че България не ползва такъв чист човек!"

Ангелов обяви "цивилизационния избор на България" - влизането в ЕС и НАТО - за недомислица, за която българският народ не е бил попитан. И заяви, че истинският "цивилизационен избор" е в отношенията с народи, към които изпитваме по-голяма близост, с които общуваме по-лесно. Първи такъв народ бил руският.

"Без активната роля на Русия през последните 150 години, ние нямаше да съществуваме", заяви той

Коментари

...

Брей, ти да видиш! Моето отношение към Русия и руснаците е неутрално, но те категорично имат своите исторически вини за сегашното положение на страната и народа ни. Ако това, което са направили през 1877-1878 е било положително за нас, след това следва серия от крайно отрицателни процеси и събития, пак от същата посока. Когато се дебатира по темата, първо трябва да бъдат изложени фактите, а след това личните оценки. Иначе всяка подобна дискусия олеква.

Да

Из изследването на Живко Георгиев за РИСИ - 12% - категорични русофили; 25%- умерени русофили; 3%- умерени русофоби; 1% - категорични русофоби; 40% отказват да мислят себе си в тези категории; 19% са индиферентни. Като символ на категоричните фили привиждам Димитър Иванов - "Гестапото". Той си е десар, които пък са рожба на КГБ. Като символ на категоричните фоби пък привиждам Илиян Василев. Ама и той е агент на ДС. Останаха едни 40%, които отказват да мислят себе си в тези категории. Защото Горбачов, Навални, Немцов са руснаци. Руснаци са и Путин, Сталин и Берия...

Ха-ха-ха-ха! На една маса Жан Виденов, който фалира

държавата и Петър Петров (иначе известен още като Граф Дракула или Пиер Ряпов), самозаявен български фашист! Петър Волгин, национал-социалист и Проданов (бивш съветник на Милко Балев). И пак Сорос е в дъното на нещата :))) А може би това е "консервативна" сбирка под благия поглед на Ленин, за когото не дават дума да се издума и с парите на Путлер, за когото също не се споменава. Какво ще кажат родните ни "консерваторчета", бивши емигранти, тръмполюбители и либертарианци, които почти не се различават (в дискурсивен план) от русофилската сган, събрана в РКИЦ?

Впрочем никой от изброените "консерватори"

не е бил тук, когато цените по обменните бюра се сменяха на всеки 20 минути и ако не си изхарчиш веднага заплатата, до вечерта тя ще е с 1/3 по ниска. Някои защото са си живели необезпокоявани на Запад (с пълно право, разбира се), други, защото не са били родени или са били на памперси по това време, когато средната заплата стигаше за 1 пакет памперси. Сега тези "консерватори" и "консерваторчета" повтарят мантрите за Сорос и поддакват на фашизоидите в пълен синхрон със събралите се на руска територия национални предатели. Ако бяхме народ като народ щяхме да линчуваме Жан Виденов или най-малкото да го накараме да живее в страх до края на живота си. Същото щяхме да направим с Проданов и цялата им червена пасмина, заради която първо страдахме, а после гладувахме. Ама не сме.

Потресаваща тъпотия!

Дори русофилът Драган Цанков (!) казва в края на 19-и век на Каулбрас: "Не ви щем ни жилото, ни меда!" Генерал Каулбрас - първообразът на лицето Владимир Гундяев, който нахока българския президент в собствената му приемна!
i l's picture
i l
ivanll

Интересно, събиране на

Интересно, събиране на националните предатели. Утре тия същите ще правят конференция за османофобството и как България нямаше да я има без Османската империя.

Калин

Сборище на комунистически динозаври, които развиват теории за червения планктон по села и паланки. На половината от тях децата ми учат и работят в САЩ и Западна Европа. Кой млад, интелигентен, образован и знаещ езици млад човек, ще отиде да слуша тези комунистически фосили. Провеждат сборището си в Руския център, а пращат децата си Ню-Йорк и Лондон. По-големи лицемери и манипулатори от тези няма. Добре е , че нямат и бъдеще. Вижте им биографиите и ще разберете за какво иде реч. На проф. Проданов синът бе лидер на АБВ, Константин Проданов. Баща му говори за Русия, а синът работил в Голдмън Сакс. Не пращат децата си в Ростов на Дон или Челябинск, а на Запад. Но тъй като са си намазали филията при Живков, сега ще манипулират малограмотните, безкнижници, простите зомбита по села и гета. Трябва да признаем, че необразования червен планктон още им се хваща. Но и това ще е до време.
 's picture

д-р Петрoff

БАН трябва веднага да се закрие.

С такива "професори" сме точно там, където можем да стигнем. Слава Богу, повечето са на преклонна възраст, но ще вредят на страната до края си. Жан Виденов даже няма да коментирам. Знаем какво постигна, воден от мъдрите съвети на "професорите" Иван Ангелов, Румен Гечев и кръга Орион.

Позор!

Няма шанс за тази територия. Червената зараза е неизтребима.

Внимание!

Участниците в таво сборище не трябва да се допускат под никаква форма до политическа власт. Ако може - да се изолират от икономическата. За съжаление няма как да им се отнемат "професурите", където са най-вредни - ако все още преподават!
MShinom MShinom's picture
MShinom MShinom
MShinom

Мобильный, выездной шиномонтаж в Москве круглосуточно!

Мобильный, выездной шиномонтаж в Москве круглосуточно! Мегафон: +7(495)908-97-71 Мтс: +7(915)448-25-25 Хранение шин. 1. Шиномонтажные работы. 2. Снятие секреток. 3. Переобувка шин. 4. Ремонт проколов и порезов. Выездной шиномонтаж 24 часа в Москве и МО. Звоните!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.