СИМОНА РУСЕВА

С голям подарък днес германската канцлерка Ангела Меркел пристигна в Киев на еднодневна визита – ФРГ ще даде държавна гаранция за отпускане на Украйна 500 милиона евро за възстановяването на инфраструктурата, енергийното и водно снабдяване.

Това обаче ще стане, след като бъде намерено дипломатическо решение на конфликта с Русия.

Наред с това и без условия Германия дарява 25 милиона евро за осигуряване на квартири за бежанци, принудени от боевете да напуснат източните райони на Украйна. Броят им се изчислява на 400 000 души.

Берлин ще приеме и 20 тежко ранени украински войници, за да бъдат оперирани и лекувани в специализирани болници.

“Федералното правителство и украинското ръководство искаме ясно да заявим, че наши важни политически цели са запазването на териториалната цялост и благото на украинците и в тази посока искаме като приятели да си сътрудничим”, заяви Меркел на пресконференция след срещата си с украинския президент Петро Порошенко.

“Тук съм в един особен ден – 75-годишнината от сключването на пакта Хитлер-Сталин. И точно днес германска канцлерка може да е тук с послание:  държавите трябва сами да решават съдбините си и да вървят по политическия си път. Ние, германците, никога няма да участваме в подстрекаване към конфликти.  Утре украинците ще празнуват своя Ден на независимостта, той е особено важен за гражданите на страната. Ние искаме техните права да се съблюдават и те да живеят в мир."

"Украйна е с различни региони и важното е те да не се разпокъсват”, допълни Меркел.

Тя припомни, че президентът Порошенко ясно е заявил, че е за децентрализация, за провеждане на национален диалог за промени в конституцията, както и за запазването на езика и културната идентичност на живеещите в Украйна руснаци. Според канцлерката това са важни послания към райони, като Донецк.

“Всичко това ние подкрепяме с цялото си сърце. Но за да може това да се претвори, е необходимо трайно двустранно примирие, както и стриктен контрол по руско-украинската граница. Само така мирът може да бъде възстановен”, изрече Меркел.

Проблемите можели да се решат при добра воля от двете страни. Германия желаела да помогне.

“За да има успех, са необходими две страни. Сам не можеш да наложиш мир. Ние подкрепяме разговорите между Киев и Москва и се надяваме те да доведат до успех. Сега плановете са сложени на масата, трябва да последват дела” отправи Меркел косвено послание към Кремъл. 

“За последните два месеца сме провели 20 телефонни разговора. Това посещение на Ангела Меркел е ясен сигнал за подкрепата за украинското правителство, то е сигнал за солидарност с проевропейския президент Петро Порошенко”, заяви украинският държавен глава.

Няма грешка, той на няколко пъти заяви какво е казала канцлерката “на президента Порошенко”, като че ли изявление даваше негов говорител.

Той подчерта, че Меркел играе важна посредническа роля при решаването на укаинската криза:

”Иде реч за мирен процес и претворяване на мирен план. Искам да благодаря на госпожа Меркел за подкрепата. Ще се сформира и специален фонд, за което ще бъде съобщено на конференцията на страните донорки през септември. Предвижда се чрез този фонд да бъдат предоставени милиони евро за възстановяване на инфраструктурата в Донбаския регион. Той ще напомни за “Плана Маршал” и съм убеден, че днес сложихме началото на такъв план. Особено съм благодарен на федералната канцлерка за тази стъпка.”

Порошенко непрестанно наричаше Меркел “голям приятел”, “адвокат на Украйна в ЕС” и никой като нея не познавал така добре проблемите, пред които е изправена страната му.

Планът “Маршал”, чието официално наименование е “Програма за възстановяване на Европа”, е осъществена идея на САЩ за възстановяване на неокупираните от Съветския съюз след края на Втората световна война европейски държави. Наречен е по името на тогавашния държавен секретар на САЩ Джордж Маршал, който през 1947 г. дава идеята. Планът предвиждаше помощ и за Съветския съюз и държавите от Източна Европа, но Сталин съзря в него “огромна опасност” и не позволи това да стане.

От 1947 до 1949 г. в Западна Европа бяха налети 13,1 милиарда долара. Според покупателната способност днешният еквивалент е 127,1 милиарда долара.