"Съдийската колегия остро осъжда като недобросъвестен, преднамерен, недопустим и тенденциозен многократно излъченият на 06.10.2018 г. и на 07.10.2018 г. манипулативен стопкадър със снимка на Николай Василев – съдия от Софийския районен съд, и надпис „КОРУМПИРАНИЯТ СЪДИЯ ОТ СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ПУСНА НА СВОБОДА ПРЕСТЪПНИКА ОТ СУДАН".

Това се казва в поредна декларация - този път от съдийската колегия на ВСС, след случая, при който судански гражданин влезе в пререкания след леко ПТП с жената на Волен Сидеров - Деница. Съдиите от висшия колективен орган за пореден път напомнят, че става дума за "тенденциозно внушение, без да предоставя никакви аргументи и доказателства".

"Съдийската колегия на ВСС приема излъченото съдържание като провокативно, несъобразено с етичните стандарти и критериите за обективна журналистика, компрометиращо държавността и нарушаващо конституционно установения баланс между съдебна, изпълнителна и законодателна власт. Особено тревожен е използваният език на омразата с обидни квалификации към българския съдия и към чуждия гражданин – страна в административно наказателно дело...", пишат още съдиите в своя позиция.

Съдия Василев е поредният замерян от подобен тип медии, след като отказа да накаже административно по Указа за борба с дребното хулиганство суданец, който - според твърденията на "Атака" - е агресирал Деница Сидерова след шофьорски инцидент с джипа й.

По повода мъжът й и член на управляващата коалиция поиска оставките на вътрешния министър Младен Маринов и дори на шефа на ДАНС Димитър Георгиев.
 

Главните потърпевши - съдиите от Софийския районен съд, за втори път в историята си излязоха с декларация срещу безчинствата в т. нар. медии - първият бе, след като от "Пик" преследваха пред дома й съдийка, която ги осъди в полза на Емил Джасим, и я наричаха "същество".

Любопитно е, че тогава подобна декларация от името на ВСС в подкрепа на съдиите излезе, подписана от говорителя на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова. Впоследствие членът на ВСС (от политическата квота, предложение на Волен Сидеров) Боян Новански даде интервю пред "Пик", че не е подписвал подобна декларация. А пък издателят на въпросната агенция наричаше Цветинка Пашкунова - Ташункова.

Ето и целия текст на съдийската декларация от днес:

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своята тревога и възмущение от поредния опит за накърняване на съдебната власт и дискредитиране на общественото доверие в нея. Конкретен повод е излъчен видеоматериал в ефира, публикуван и на интернет сайта на телевизия „Алфа".

Съдийската колегия остро осъжда като недобросъвестен, преднамерен, недопустим и тенденциозен многократно излъчения на 06.10.2018 г. и на 07.10.2018 г. манипулативен стоп-кадър със снимка на Николай Василев – съдия от Софийския районен съд, и надпис „КОРУМПИРАНИЯТ СЪДИЯ ОТ СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ПУСНА НА СВОБОДА ПРЕСТЪПНИКА ОТ СУДАН". Посоченият кадър е публикуван на 06.10.2018 г. в 22:13 ч. на интернет сайта на ТВ „Алфа", като е наличен и към момента в категория „Репортажи/Изказване". Видеоматериалът е с продължителност 01:22 мин. - ситуирана на черен фон снимка с посочения надпис и инструментално озвучаване, и прави тенденциозно внушение, без да предоставя никакви аргументи и доказателства. Същият надпис е излъчван многократно в програмата на ТВ „Алфа" по време на новинарските емисии и актуални предавания.

Действията на телевизия „Алфа" по недопустим начин засягат личното достойнство, уронват авторитета и накърняват професионалната компетентност на българския съдия.

Съдийската колегия на ВСС приема излъченото съдържанието като провокативно, несъобразено с етичните стандарти и критериите за обективна журналистика, компрометиращо държавността и нарушаващо конституционно установения баланс между съдебна, изпълнителна и законодателна власт. Особено тревожен е използваният език на омразата с обидни квалификации към българския съдия, и към чуждия гражданин – страна в административно наказателно дело № 16730/2018 по Указа за борба с дребното хулиганство. Тази позиция на ТВ „Алфа" демонстрира грубо незачитане на конституционно прогласения правов ред и демократични ценности, като погазва независимостта на съда и разделението на властите в Република България.

Членовете на Съдийската колегия на ВСС изразяваме готовност при налични фактически данни и доказателства за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики в съдебната система, предоставени от граждани, медии и представители на политическата власт, да упражним правомощията си по Закона за съдебната власт и да сезираме незабавно компетентните органи, но няма да допуснем обругаване срещу български магистрати, основаващи се на голословни твърдения.