Издирваният с европейска заповед за арест банкер Цветан Василев е освободен като член на Надзорния съвет на БТК (Виваком), установи Клуб Z. Това е станало още преди три седмици – на 31 август т. г. Новината обаче е била запазена в тайна от медиите и не е пращана до тях. Кратко съобщение за промяната е качено само на интернет страницата на телекома, но е трудно да се намери без търсене по ключова дума.

Според съобщението на БТК Василев сам е поискал да го освободят, а на негово място е бил назначен адвокат Владимир Пенков.

Датата, от която е текстът - 31 юли, е показателна за процеси, които по това време бяха скрити за масовата публика. Само два дни преди това австрийският вестник „Дер Щандарт”, който често разпространява тезите на Цветан Василев, бе съобщил, че срещу него вече има повдигнато обвинение. По това време прокуратурата упорито отричаше новината, за да я потвърди чак на 12 август.

В телеком средите Владимир Пенков се смята за приближен човек до Цветан Василев.

В съобщението на БТК се казва:

Владимир Пенков е съдружник в адвокатска кантора „Пенков, Марков и партньори”, една от водещите правни кантори в България. През 2007-2008 г. е член на УС на БТК, след което в периода 2008 -2013 г. става независим член и председател на НС на БТК АД. Г-н Пенков е доказал своите професионални качества и притежава необходимата експертиза и опит, за да отговори на очакванията на акционерите и да защитава интересите на компанията.

След издаването на европейската заповед за арест срещу Цветан Василев явно тече процес на оттегляне на банкера от дружествата, с които е свързан. Само преди няколко  дни стана ясно, че собствеността на футболния отбор „Ботев” – Пловдив е прехвърлена на близкия до Василев бизнесмен Веселин Бушев.

Промяна в собствеността на БТК все още не е обявена. В момента местонахождението на Цветан Василев не е известно. За банкера има предположения, че от Сърбия е успял да отлети за Република Южна Африка.