Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕК очаква бързи действия от страна на българското правосъдие, трябва да бъде изяснено дали убийството на Виктория Маринова  е свързано с нейната работа.

 

Това отговори  Маргаритис Схинас, говорител на ЕК, на въпроса на Клуб Z  - дали Брюксел е информиран за жестокото убийство.

"ЕК посреща с голяма тъга новината. Нашите мисли са с близките и колегите на Виктория Маринова", каза още Схинас на нашия въпрос.

Той допълни, че трябва да бъде направено необходимото, за да могат журналистите в безопасност да дават своя принос за демократичните общества. Схинас цитира годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер "За състоянието на Съюза". В нея Юнкер отбеляза, че Европа винаги трябва да бъде място, където свободата на журналистите е свещена.

"Прекалено много наши журналисти са притеснявани, нападани, убивани. Няма демокрация без свобода на медиите", каза още Спинас.

Друг журналист попита Схинас дали ако българското следствие покаже, че има връзка между смъртта на журналистката и разследвания на други журналисти за злоупотреба с еврофондовете, може ли тогава ЕК да даде информация за извършваното разследване.

Отговорът на говорителя бе, че независимо дали разследването е свързано с убийство или не, ЕК винаги е проявявала нулева търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС.

„Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове. Следим медийните материали, свързани с България. Ще съобщим на ОЛАФ (Службата за борба срещу измамите – б.р.) и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти“, допълни говорителят.

Той изтъкна, че ЕК е длъжна да препраща на ОЛАФ всякакви данни, за които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка. Не се съобщават обаче подробности за неприключили проверки.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова коментира в туитър случая.

 

 

"Шокирана съм от убийството на младата българска журналистка Виктория Маринова. Ще следя разследването отблизо", написа Йоурова.

Тя добавя, че ако е необходимо, европейските агенции могат да окажат помощ на българските власти в разследването.

"Очаквам бързи действия - виновните да бъдат изправени пред съда и да бъде изяснено дали атаката е свързана с работата й", завършва еврокомисарката.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс също заяви, че е шокиран и призова българските власти виновните да бъдат изправени пред съда.

 

"Шокиран съм от ужасяващото убийство на Виктория Маринова. Отново смел журналист става жертва в борбата за истината срещу корупцията. Българските власти трябва незабавно да изправят отговорните пред правосъдието", написа Тимерманс в туитър.

 Малко по-късно и от Берлин излязоха с официално съобщение по случая.

Германското правителство остро осъжда убийството на българската журналистка Виктория Маринова и го нарича "брутално и ужасно", предаде Асошиейтед прес. Говорител на германското външно министерство каза, че е наложително "да има бързо разследване и ужасното събитие да бъде разкрито, колкото се може по-бързо".

"Берлин се обявява за свобода на печата и призовава органите на реда в България към пълномащабно разследване", заяви говорителят на МВнР на ФРГ Кристофер Бергер, цитиран от ТАСС.

Членът на германския парламент от партията на Зелените Свен Гиголд каза, че цяла Европа трябва да е разтревожена от убийството.

"Първо Малта, после Словакия, сега България. Неприемливо е в Европа отново да убиват журналисти", каза той, имайки предвид убийствата на разследващите журналисти Дафне Керуана Гилиция и Ян Куциак.

Депутатът призова Европейския парламент бързо да изпрати делегация в България, която да помогне за разследването на убийството на журналистката.

Междувременно „Политико“ съобщи, че ОЛАФ проверява от миналия месец твърденията за злоупотреба с еврохейски фондове в България. Изданието допълва, че този случай  бил проучван и от убитата Виктория Маринова. И уточнява, че последното й предаване било посветено на работата на разследващи журналисти върху предполагаема корупция в големи размери от страна на група компании с фондове на ЕС.

Маринова планирала пътуване, за да направи репортаж във връзка с твърденията. Според Атанас Чобанов – главен редактор на сайта „Биволъ“, тя щяла да ходи в Хитрино. Там имало сериозни въпроси около обществена поръчка.

„На ОЛАФ са известни твърденията за възможна злоупотреба с фондове на ЕС в България, осветена от журналисти през последните седмици", заявява пред „Политико“ говорител на Службата на запитване на изданието.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.