Хиляди демонстранти срещу производството на енергия от въглища организираха днес празнична сбирка в западногерманска гора, приветствайки решението да спре изсичането на масива, като призоваха да се използват възобновяеми енергоизточници, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Под ясното небе, всред горещините на циганското лято младежи, семейства и пенсионери се радваха на победата си предния ден, когато съдебно решение прекрати усилията на енергийния концерн Ер Ве Е (RWE) да изсече обширни територии, за да разшири огромна каменовъглена мина.

Организаторите на събитието, сред които Грийнпийс и Германската асоциация за опазване на околната среда и природата (BUND), очакват днес към 20 000 гости в гората край Аахен, където ще се сстоят конференции и концерти.

Мнозина полицаи охраняват мястото, превърнало се в символ на напрежението, предизвикано от зависимостта на Германия от кафявите въглища, добивани на обширни пространства под открито небе.

"Бях доста отчаян през последните седмици, бях изгубил доверие в правовата държава. От вчера обаче нещата вървят към по-добро", ликува 47-годишният Марк Щопенбах.

Служител от комуникациите, той носи лозунг "Гората Хамбах остава цяла; сега да се откажем от въглищата!". Дошъл е тук заедно със сина си и се надява "той със същата решимост да се бори за чисто бъдеще и да брани околната среда".

Вчера висшият административен съд в Мюнстер постанови, че Ер Ве Е "няма право да изсича гората Хамбах", докато правосъдието не проучи иска срещу това начинание, внесен от Германската асоциация за опазване на околната среда и природата - сиреч до 2020 г. според Ер Ве Е.

Истинска победа за екоактивистите, макар и временна, коментира АФП. Мнозина от тях се бяха настанили от шест години в къщички по дърветата, понякога на над 15 м височина, докато през последните седмици полицията не ги прогони.

Въглищата може да бъдат изключени постепенно от енергодобива в Германия до 2030 г., а най-замърсяващите енергоцентрали вече може да бъдат затворени, заяви пред АФП Геше Юргенс, говорител на Грийнпийс.

Въглищата все още дават около 40 на сто от електричеството в страната, по-специално заради предстоящия до 2022 г. отказ от атомната енергетика с решение на кабинета Меркел от 2011 г., напомня агенцията.