В Латвия започна гласуването на парламентарни избори, в които управляващата десноцентристка коалиция е изправена срещу прокремълска партия и възхода на популистите в балтийската република с голямо руско малцинство, предадоха ДПА и ТАСС.

Изборният ден приключва в 20.00 ч. местно време (съвпада с българското). Латвийските граждани ще могат да гласуват в 1075 избирателни секции - 954 на територията на Латвия и 121 в 45 страни по света.

Няколко дни преди вота анкети показаха, че един на всеки трима латвийци не е решил как ще гласува, отбелязва Франс прес.

Свързана в миналото със споразумение с партията на Владимир Путин "Единна Русия", левоцентристката партия "Съгласие" е популярна сред руското малцинство, което е една четвърт от близо 2-милионното население.

На изборите през 2014 г. тя се класира първа, но не взе властта, тъй като всички останали партии отказаха да се коалират с нея.

Според допитванията "Съгласие" може да получи около 30 мандата в еднокамарния парламент - Сейма, който се състои от 100 депутати..

Прокремълската партия би могла да състави правителство, ако се съюзи с популистите. 

Неин потенциален партньор е партията KPV.LV, начело с бившия актьор Артус Кайминс, която е втора в някои допитвания и може да получи петнадесетина места в парламента. През юни Кайминс беше за кратко в затвора по обвинения в корупция, но това не повлия на привържениците му.

Кандидатът на партията за премиер - адвокатът Алдис Гобземс, даде да се разбере, че не изключва съюз със "Съгласие".

Формацията Нова консервативна партия, която също е популистка, в допитванията е на трето място от общо 16 политически сили.