Замяната на регламентите за въглеродните емисии от времето на президента Барак Обама от администрацията на Доналд Тръмп няма да спаси предприятията, работещи на въглища в Съединените щати от закриване. Това сочи проучване на Ройтерс сред комуналните услуги, което не предвещава нищо добро за плановете на Тръмп да съживи западащата въгледобивна промишленост.

Агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA) през август предложи да бъде заменен регламентът за чиста енергия на Обама (Clean Power Plan), целящ да намали въглеродните емисии от сектора на производство на електроенергия. Вместо него беше предложен по-смекчен план за достъпна чиста енергия (Affordable Clean Energy Rule), при който отделните щати сами ще могат да изготвят собствени правила. Това е част от усилията на администрацията на Тръмп да помогне на въгледобивните компании, страдащи от спадащо търсене от страна на електрическите компании.

Проучване на Ройтерс сред 44 компании за комунални услуги, обявили намерение да закрият подразделенията си на въглища в близките години, сочи, че нито едно от тях засега не очаква новите предложения на природозащитната агенция да се отразят на графика на спиране на производства.

Общо 23 оператори са на мнение, че предложенията няма да имат никакво отражение, три смятат, че е прекалено рано да се каже, шест отказват да коментират, а останалите просто не са отговорили.

Всичките 31 оператори, управляващи над три четвърти от близо 150-те предприятия на въглища, са предвидили да закрият обекти в САЩ през следващите десет години. 

Централите на въглища в САЩ отчитат спад от 40 процента след пика през 2007 година, след като поколението централи на газ се разрасна с почти същия темп. Това доведе до масови уволнения и фалити в американския въгледобивен сектор.

(БТА)