БНБ е изпратила писма до двата основни акционери в Корпоративна търговска банка с които очаква конкретни предложения за ангажимент до края на август, става ясно от прессъобщение на централната банка, публикувано на нейния сайт.

Адресатите на писмата са компанията на бизнесмена-банкер Цветан Василев - "Бромак", и Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, които държат съответно дялове от 50,66% и 30,75% в банката.

Третият голям акционер - руската банка ВТБ Капитал, която има 9,9% от капитала, не е потърсена, защото според прессъобщението "на 24 юни т. г. публично оповести, че няма такъв интерес."

В дългото съобщение на сайта на БНБ се проследява хронологията на събитията, свързани със затварянето на КТБ, като се отбелязва, че преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ, не е възможно да бъдат взети никакви законово обосновани и обвързващи решения за бъдещето на банковата група КТБ. Очаква се тази проверка да приключи до 20-и октомври.

Не съществуват магически варианти за решение на кризата с КТБ, особено при наличието на съмнения в наличната информация и непълноти в правната рамка за такива решения, пише БНБ.

Но и писмата до Цветан Василев и Оман едва ли ще решат проблема.

Според БНБ досега от "Бромак" и мажоритарния му собственик Цветан Василев не е подета никаква инициатива. А оманският фонд е искал значителна ликвидна подкрепа от БНБ, което е невъзможно спрямо сега действащото законодателство.