Президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов разказа пред бТВ за свой разговор с президента на Русия Владимир Путин по повод цената на газа а България. Първанов попитал Путин защо цената на газа за България е по-висока от тази в Германия. Путин отговорил, че Русия и Германия имат много съвместни проекти и това предопределяло взаимни компромиси.

"Знаете ли ние колко енергийни проекти имаме с Германия? Наличието на такъв голям пакет от проекти позволява на едно място да остъпят те, на друго място ние да направим компромис".

Това, според Първанов, му отговорил Путин. Първанов заяви, че преговорите за по-ниски цени на газа за нас ще са много трудни, защото ние нямаме нищо.

"Ако все пак тръгнат проектите - малко "Турски поток", ако АЕЦ "Белене" се възстанови, ще имаме по-добри позиции", убеден е Първанов.

Според него "Северна Македония няма да я бъде". Първанов предлага България да инициира страната да бъде приета в ЕС и НАТО с досегашното си име Република Македония. Той смята, че референдумът е бил по-скоро неуспешен, а въпросът е бил подвеждащ и това е довело и до този резултат. Първанов изтъкна, че хората, които не са гласували, всъщност са срещу промяната на името, а не срещу членството в ЕС и НАТО.

Първанов посъветва президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов да застанат един до друг и да говорят за национални приоритети. Според него в момента те се нападат взаимно по дребни теми.