Таксите за роуминг в балканските страни ще отпаднат от 1 януари 2015 г. Това обявиха бодро македонски медии, цитирани от български такива. В Скопие вчера и днес се провежда среща на телекомуникационните регулатори на държавите от региона. На нея участва и председателят на българската Комисия за регулиране на съобщенията Веселин Божков. 

Пред телевизия "България он еър" Божков обясни, че от 2011 година се обсъжда въпросът за отпадане на роуминга между балканските страни, като е разглеждан и в рамките на страните-членки от ЕС. 

Цените за мобилните услуги са между 3 и 33 пъти по-високи в балканските страни, които не са членки на ЕС, и тези, които са членки. Три пъти са по-високи SMS-ите, за мобилните услуги са пет пъти, а за преноса на данни - 33 пъти, каза Божков и обясни, че тази разлика не е справедлива.

Според него КРС ще информира мобилните оператори за този проблем и да се опита да насърчи намирането на решение на база търговски преговори. По думите му това е най-лесният и правилен път.

До момента от КРС не са ни търсили за становище по този въпрос, коментира пред Клуб Z Искра Кусева, която отговаря за регулациите в Мобилтел.

Според Кусева отпадането на роуминга на Балканите би било труден и бавен процес, тъй като повечето от държавите в региона не са членки на Европейския съюз и реално за тях няма действащ регламент за отпадане на роуминга.

Според нея огромен проблем пред инициативата е, че в Сърбия и Македония цената за взаимно свързване е много висока. Таксата е 7-8 евроцента на минута, а у нас е едва един евроцент. Това означава, че без роуминг такса ще губим от всеки разговор, който наш абонат проведе в тези страни, обясни Кусева.

Колежката й от "Виваком" Жанет Захариева уточни пред Клуб Z, че без съгласието на българските мобилни оператори на практика няма как да мине решение за отпадане на роуминга, тъй като този въпрос не е предмет на европейска регулация.

От "Глобул" отказаха коментар по темата.