Четиридесет и второто Народно събрание просъществува малко повече от година, но за това време депутатите му са успели да натрупат огромен брой отсъствия. Само надниците им, които са били орязани заради неприсъствие в пленарната зала, са на стойност 663 441 лева.

Това показва справка на парламента, предоставена на Клуб Z по закона за достъп до обществена информация.

Според правилника на предишното Народното събрание при неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител не се начислява сума, равна на дневното му възнаграждение. При неоправдано отсъствие от заседание на парламентарна комисия, подкомисия и работна група на депутата не се начислява сума, равна на съответната добавка за участие в заседанието.

При неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се удържат две трети от месечното му възнаграждение и Народното събрание не поема повече от една трета от допълнителните му разходи. А когато поради липса на кворум заседанието бъде прекратено, на народните представители, отсъствали по неуважителни причини от него, се удържат две трети от дневното възнаграждение. Сумите от "глоби" остават като икономия в бюджета на парламента.

За 2013 г. и 2014 г. резервът за непредвидени и неотложни разходи на Народното събрание е бил 500 000 хил. лв. И за двете години от него не са били изразходвани средства. Депутатите не са получавали допълнителни възнаграждения за реализиране на приоритетни за страната задачи, каквато възможност съществува в правилника.