Още едно министерство спира обществените поръчки след това на здравеопазването и земеделието - това на образованието. Служебният министър Румяна Коларова заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви, че и в нейното ведомство ще се наложат съкращения на бюджета. 

"Както в другите министерства, така и в образователното ще се наложат съкращения на разходите, като при нас те ще бъдат около 25 милиона лева, като 19 милиона ще бъдат за актуализирането на бюджета на Здравната каса и още 6 милиона ще са други съкратени разходи", каза Коларова. 

В последния момент 42-ият парламент гласува актуализацията на здравната каса от 225 млн. с пари от бюджета. Така служебният кабинет във всяко министерство трябва да ореже разходите. В министерството на образованието става дума за 19 млн. лв. на заседанието на Министерския съвет от 13 август Коларова даде пример за спестовност на другите министри като се отказа от 2 млн. лв., които предишният кабинет беше гласувал за ремонт на училищни тоалетни.

Масовото спиране на обществени поръчки, задвижени в "12 без 5" от кабинета "Орешарски" продължава и в образователното министерство. От думите на служебния министър стана ясно, че е спряна поръчката за ремонт на санитарни възли. Коларова посочи като пример ремонта на тоалетните в училище в Гоце Делчев, където първоначално предвидената сума от 20 000 лева е нарастнала до 70 000 лева.

"Проблемът в проверката на подобни поръчки е, че покрай лошите поръчки и практики страдат и училищата и директорите на училища, които са изрядни и при тях няма злоупотреби, но просто това е начинът - да се спрат всички проекти, за да може да се проверят. Естествено всяко нещо може да има обясними причини, но при положение че средствата в министерството са ограничени и ние не може да си позволим изтичането на средства, ако това на е наистина необходимо и оправдано", каза още тя.

Румяна Коларова заяви пред Би Ти Ви, че не достигат средства за ремонтите на училищата в пострадалите от наводненията райони. Първият етаж на училището в Мизия е изцяло залят и ремонтните работи и отводняването продължават, напомни тя. До началото на учебната година ремонтните дейности едва ли ще бъдат завършени. Въпреки това служебният министър увери, че учениците ще тръгнат на училище на 15-и септември, но занятията ще се провеждат на втория етаж на сградата. 

"Още в понеделник представител на образователното министерство беше в Мизия, за да се запознае на живо с щетите за училищата там. Трябва да се направи оценка за това какви средства ще бъдат необходими за ремонти там", добави министърът.

Министър Коларова коментира и ефективността на работата в българските училища. Според нея образователната система се нуждае и от външен анализ.

"Трябва да има външна система и оценка за ефективността на работа в училищата в страната, защото иначе се създават възможности за вътрешни злоупотреби и недобра работа на училищата. Ако няма външен анализ на състоянието на образователната система, то пробойни може да продължат да се случват в местата, които смятаме за най-добри и силни", каза Коларова, отбелязвайки, че в момента в системата продължава да има свободни позиции за учители по английски език, български език и други.