„Сатиричният театър е на 61 години и шест месеца. За този период са изиграни около 14 000 представления на различни пиеси. Грубата сметка показва, че на столовете са седели за по два часа близо 7 000 000 зрители – една България преди демографската криза. Две трети от тези човеко-зрители, са били подложени, макар и с любов, на коленно-натъртващи изтезания в тесните редове на стария салон. И само тяхната любов към Сатиричния театър ги е карала да идват отново и отново.“

С така прилягащото му чувство за хумор и самоирония Сатиричен театър „Алеко Константинов“ открива утре не само новия сезон, но и нов салон. Всеки приятел на „Сатирата“ знае колко неудобна бе залата по отношение на гореописаните столове, предлагащи освен удоволствие от представлението и интимна атмосфера с ляво и дясно седящите. 

След няколко козметични ремонта през годините, сега след два месеца и половина работа на майстори, на всички места в салона може да седне спокойно човек с ръст метър и деведесет и да се чувства удобно.

Подменени са седалките, а редовете вече със средно 15 сантиметра по-широки. И вместо старите 82 сантиметра, вече са 97. Премахнати са 28 стола и редовете от 25 вече са 23.
От театъра са се подготвили и по този въпрос. Със статистика:

„Средният ръст на българките през 1914 година е 152,2 см, а през 2014-а – 164,8 см, което представлява увеличение с 12,6 см. Мъжете ни са пораснали с 11,7 см – от 166,5 см до 178,2 см“.

В памет на творци, които вече не са между живите, но са сред създателите и емблемите на Сатиричния театър, засега 31 стола носят техните имена. Става въпроси за колоси като Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Гриша Островски, Григор Вачков, Невена Коканова, Васил Попов, Никола Анастасов, Димитър Манчев, Катя Паскалева. 

Първата публика в обновения салон ще влезе утре с откриването на сезона. Постановката е "Терапевти" от Кристофър Дюранг, чиято премиера беше през пролетта.

Сатиричният театър очаква следващите 7 000 000 зрители. Да му мислят след 61 години!