Министерството на земеделието и храните също е спряло обществени поръчки направени в последния момент от предишния кабинет, съобщи министърът на земеделието в служебното правителство Васил Грудев пред Нова тв.

„Спрял съм всички обществени поръчки, които изглеждат доста завишени. Например поръчка за анализ на дейността на една дирекция в министерството. 80 000 лева, с които трябва да бъде анализирана дейността на дирекция със 70 души”, обясни Грудев.

За тези 80 хил. лв. е трябвало да се направи анализ на дейността на дирекция "Развитие на селските райони" в Министерството на земеделието, в която работят 70 души. Средствата са по Техническата помощ на Програмата за развитие на селските райони, по която има риск да бъдат изгубени над 1,65 млрд. лева, каза министърът.

Причината за риска от загуба на средствата е, че от март няма Сертифициращ орган, който одобрява направените плащания от Разплащателната агенция на държавен фонд "Земеделие".

"Министерството на земеделието и храните се опитва да проведе конкурс и да избере сертифициращ орган на разплащателната агенция. Към момента 1 милиард и 650 милиона лева са несертифицирани от такъв орган. Получили сме отсрочка от ЕС, но ако тази сертификация не се случи до 30 януари, те остават за сметка на държавния бюджет”, каза Грудев. 

В момента тече третата процедура по избирането на такъв орган, но и тя е спряна от КЗК заради сигнали от конкуренти, стана ясно от думите му. 

Министерството на земеделието е поредното в служебния кабинет, което обявява, че спира обществени поръчки, направени от правителството на Пламен Орешарски. В четвъртък здравният министър Мирослав Ненков съобщи, че е спрял поръчки за над 30 млн. лв. Сред прекратените търгове са тези за електронното здравеопазване, за ремонт на сгради на спешни медицински центрове и за доставка на нови линейки. Пак в четвъртък спортният министър Евгения Раданова уволни борда на директорите на "Академика 2011" ЕАД, която стопанисва столичния Зимен дворец на спорта. И обяви на пресконференция, че ще сезира главния прокурор във връзка с обявяването на изпълнител на ремонта на арената за 41 милиона лева. 

Земеделският министър коментира и ситуацията с разпространението на болестта "син език" по животните. „Ситуацията е драматична, създал съм кризисен щаб”, обясни той. По думите му към момента 22 области са засегнати, а само 6 остават незасегнати. Ситуацията за животновъдите е драматична. Към началото на следващата година трябва да преминем към ваксинация на всички стада”, заяви министърът.