Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Популисткото правителство на Италия изпълнява предизборните си обещания за по-големи социални разходи, но влиза в конфликт с Европейската комисия и пазарите.

Коалиционният кабинет на министър-председателя Джузепе Конте одобри днес бюджетен дефицит за всяка от трите следващи години от 2,4 на сто от брутния вътрешен продукт, докато предишното лявоцентристко правителство планираше 0,8 на сто.

Борсите моментално реагираха отрицателно. Спредът (рисковата премия) върху доходността на италианския дълг проби нивото от 260 пункта над доходността на германските дългови облигации, които служат като референтна стойност, и към обяд достигна 272 пункта, съобщи "Стампа". Вчера борсите затвориха при спред 237 пункта, след като през деня той беше надвишил 250. Доходността по 10-годишните италиански облигации се вдигна на 3,096 на сто от 2,901 на сто  при затварянето на пазара вчера. Индексът на фондовата борса в милано Ftse Mib загуби близо 3 процента, падайки до 20 895,35 в средата на деня, съобщи "Кориере делла сера".
 
 
Еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси откликна тревожно на правителственото решение, припомняйки, че Италия има най-лошото съотношение не публичен дълг към БВП в ЕС след Гърция - 131 на сто. Дългът на страната в момента е 2 300 милиарда евро.
 
Пиер Московиси

 

 
"Искам да продължа диалога с италианските власти, казвайки (им), спазването на правилата не е заради тях, а заради нас, защото,  когато една страна задлъжнява, тя обеднява", каза Московиси пред френската телевизия Бе Еф Ем.  "Ако италианците продължат да задлъжвяват, какво става? Лихвeният процент се качва, обслужването на дълга поскъпва. Италианците не бива да се лъжат: всяко евро повече за дълга е евро по-малко за автомагистралите, училищата, социалната справедливост".
"Нямаме никакъв интерес да придизвикваме криза между Италия и Комисията, но също нямаме никакъв интерес Италия да не намалява публичния си дълг, който остава експлозивен", добави френският комисар.
По думите му санкции спрямо Италия за нарушение на правилата на Пакта за стабилност и растеж "са теоретически възможни и са предвидени в договорите, но аз не мисля за санкции и никога не съм мислил".
 

„Много съм обезпокоен от случващото се в Италия“, коментира в Брюксел председателят на Европарламента, италианецът Антонио Таяни.

„Проектобюджетът е направен не за хората, а срещу тях. Той ще създаде много проблеми на север, без да реши другите на юг. Няма да реши и въпроса с растежа на работните места, а ще засегне и спестяванията на хората. И също така ще постави съдбата ни в ръцете на кредиторите – и вътрешни, и външни“, допълни Таяни.

Антонио Таяни

Таяни е един от основателите на сега опозиционната дясноцентристка партия "Форца Италия" на бившия министър-председател Силвио Берлускони и един от най-приближените му хора. Допреди изборите през март, когато формацията му взе по-малко гласове от популистите, беше спряган сред кандидатите за премиерския пост.

 
 
Финансовият министър Джовани Триа беше предложил бюджетен дефицит от 1,6 на сто, за да избегне търкания с Европейската комисия. Но двете управляващи партии - лявопопулисткото движение "5 звезди" и крайнодясната "Лига" - го принудиха да приеме увеличечение, за да изпълнят предизборните си обещания за данъчна реформа, минимален месечен доход от 780 евро за 6,5 милиона социално слаби и увеличение на пенсиите за още 400 000 италианци. 

Вицепремиерите Матео Салвини (лидер на Лигата) и Луиджи ди Майо (лидер на "5 звезди") омаловажиха тревогите на Брюксел и на пазарите.

Матео Салвини

"Продължаваме напред. Мислим, че работим добре за растежа и за страната", коментира Салвини, вътрешният министър, смятан за силния човек в правителството, цитиран от "Кориере делла сера". "Искаме да дадем работа на младите, ще го обясним на Брюксел. И да върнем доверието, надеждата, енергията".

"Не се тревожа, защото в идните дни искаме да се срещнем всички публични и частни субекти, които представляват реалността на пазара и да потвърдим, че в тези 2,4 процента ... има също 15 милиарда евро инвестиции, най-високото ниво на инвестиции, правени някога в Италия", каза Ди Майо пред същия всекидневник. 

Вицепремиерът Луиджи ди Майо маха победоносно на привърженици от балкон на двореца "Киджи" в Рим, след като правителството се споразумя за тройно по-голям от досегашния бюджетен дефицит. Снимки АП / БТА

По бележките на Московиси той добави: "Безпокойствата му са легитимни, но правителството се е ангажирало да поддържа 2,4 на сто (дефицит), имаме намерение да плащаме дълга и дългът ще намалее".

Така поставената цел е с 0,6 процентни пункта по горната граница на публичния дефицит, който европейските правила за финансова стабилност позволяват. Комисията смята обаче, че Италия трябва да поддържа по-нисък дефицит предвид усилието, което изисква стопяването на големия й дълг.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.