Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Разговарях с българската общност в Ню Йорк. Хората се интересуват и питат какво се случва у нас. По-голямата част считат, че е видимо това, което се прави в страната, и че България се подобрява. Разбира се, ние си знаем, че още повече трябва да се работи за върховенството на закона и за развитието на икономиката. Обясних какви мерки предприемаме в тези посоки."

Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук след срещата си с българи в Ню Йорк. Министър-председателят на България е в САЩ за годишната сесия на Общото събрание на ООН. Той пусна и много снимки с нашенци в Голямата ябълка.

Борисов разговаря и с представители на еврейските организации в САЩ. Той ги помоли за подкрепа пред Конгреса за решаване на въпроса с отпадането на визите за българи, които искат да посетят САЩ.

Борисов се е срещнал и с държавния глава на Украйна. 

С президента на Украйна Петро Порошенко обсъдихме предстоящото посещение, което се подготвя с вицепремиера Валери Симеонов за началото на октомври, обяви пред журналисти премиерът. Той коментира и отношенията с Иран и Турция:

„При тези санкции, при това отношение на САЩ… Доста години съм в политиката и знам, че когато бъдат наложени санкции за компаниите и фирмите, които работят с Иран, една по една държавите ще започнат да се отдръпват. Санкциите от страна на САЩ са изключително строги и силни и в това отношение те си преследват интереса докрай. Не знам кой би се наел така лесно да прекрачва санкции, наложени от САЩ, включително и български фирми. Да се месим и да считаме, че ние можем да помогнем в отношенията между Русия–САЩ или Турция–САЩ, или Иран и Израел и т.н., дори е обидно да си зададем такъв въпрос.“ 

И продължи:

"Вече веднъж видяхме какво се случи с „Южен поток“ при кабинета „Орешарски“. Как бързо върнаха договорите и приключи сагата с наказателната процедура от страна на ЕК, спиране на еврофондовете. Да, те не го обясняват по този начин, но така практически се случват.“

По думите му геополитиката е сложно нещо.

„Виждате и от речта на президента Тръмп, пък и на всички останали, на лагери, лагерчета, много разделение. Но и за това тръгнах от икономическия форум. Дори в бизнеса това, което очаква Великобритания при един твърд "Брекзит", Европа ще доразклати не само Великобритания, но и ЕС. И с Тереза Мей, като си говорихме, тя също изрази голяма надежда от мен да работя колкото се може, тъй като има и много български граждани във Великобритания, да намерим мек вариант за "Брекзит" и да бъде добре за всички. Все пак има две-три седмици още да се работи“, обясни той. 

"Днес от това, което слушах, особено за колкото повече електромобили, колкото повече чисти енергии се използват, това да се намаляват вредните емисии, вече стои в съзнанието на най-големите компании в света. Нашите индустриални паркове и икономически зони могат да станат достъпен център за производство. Завчера с премиера на Южна Корея се видяхме, тъй като няколко пъти му отказвам да му върна визитата. Казах му - като направим завод, тогава идвам да го подпишем. За февруари се гласим да имаме подобна новина“, коментира още Борисов.

Попитан за оценките към българското европредседателство, той заяви:

„Като се започне от сръбския премиер, вчера всички колеги до един, където и както ни срещнат, казват едно и също нещо: „Благодаря за това председателство на България. За това, че сложи нашите теми на масата.“ Словенският външен министър каза: „България толкова вдигна нивото на председателството“, че сме еталон в това отношение. Не само сме еталон, пример и за охрана на външната граница, за най-нисък външен дълг, за икономически растеж, просто има още много неща да се направят“, каза още Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Очаква се Борисов да произнесе реч пред сесията на Общото събрание на ООН в петък.

Много нашенци се снимаха с премиера.

 

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

снимки

от гости в българското посолство. А кой ходи там- ами близките на служителите, които пък са близки до управляващите, една непредствателна група на българите в САЩ.

Питат, ма няма се върнат

Питат, ма няма се върнат

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.