„Дал съм им час и половина срок да ми докладват арестувани, задържани съответно побойниците и с цялата строгост на закона да бъдат наказани. Това е недопустимо - знаете, аз само за кимване или за намек към журналист депутати махам от парламентарната група, такова нещо не може да се толерира! Просто трябва да сме изключително непримирими към такива деяния и да се знае, че като пипнеш журналист,  това следва.” 

Така реагира премиерът Бойко Борисов по повод нападението над репортера на „Господари на ефира” Димитър Върбанов. Журналистът заяви, че е нападнат и бит от трима души във Велико Търново по време на свое разследване за склад, който предлага продукти с изтекъл срок на годност. След побоя Върбанов беше приет в болница с множество рани.

"Все по-видно е, че провалът на институциите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията се превръща и в заплаха за журналистите, разследващи подобни случаи", се казва пък в позиция наАсоциацията на европейските журналисти  в България, в която категорично се осъжда нападението над Димитър Върбанов.

Оттам напомнят, че още през юни репортерът е алармирал областната дирекция на БАБХ, Икономическа полиция и прокуратурата за нередностите, които е открил. Оттогава няма адекватна и видима реакция от институциите, въпреки че от представените обстоятелства е видно, че журналистът е защитавал обществения интерес, като е сигнализирал за опасна за обществото практика.

"Това е поредният случай, когато при журналистическо разследване единствените последици са не за предполагаемите нарушители, а за самите разследващи журналисти", е позицията на АЕЖ.

Те допълват, че преди дни журналистът от сайта "Биволъ" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани от полицията по време на тяхно разследване за предполагаемо унищожаване на документи, доказващи корупция в особено големи размери. Случаят получи сериозен международен отзвук и предизвика притеснения за свободата на изразяване в България. В сряда, в деня на нападението над Върбанов, шест авторитетни международни организации се обърнаха с отворено писмо към премиера Бойко Борисов заради инцидента със Стоянов и Биро.

АЕЖ настоява за бързи действия за наказване на извършителите на побоя на Върбанов, както и за адекватни мерки за защита на журналистите от насилие.

"Припомняме, че само преди около година Димитър Върбанов бе заплашван от друго лице, обект на негово разследване. Този факт е показателен за условията, в които се налага да работят разследващите журналисти в България", завършва позицията на организацията.

От полицията днес сутринта съобщиха, че нападателите на Димитър Върбанов са били задържани с полицейски мерки до 24 часа. Работата по изясняването на случая продължавала под ръководството на Районната прокуратура.

Ето и съобщението на МВР, според което извършителите са двама, а не трима и не са го били, а "избутали":

"Вчера в 17.05 ч. в областната дирекция бил получен сигнал от 31-годишен репортер от Велико Търново, поискал съдействие от полицията и медицинска помощ. На мястото веднага били насочени екипи. Според първоначалните данни същия следобед журналистът е влязъл в складови помещения на ул. "Н. Габровски", за да прави репортаж, свързан с дейността на фирмата, която ги стопанисвала. При влизането му той бил избутан от двама мъже - на 39 и 54 години, в резултат на което паднал на земята и се наранил. Оказана му е медицинска помощ.

По случая са разпитани свидетели и е образувано досъдебно производство. Двамата мъже са задържани с полицейски мерки до 24 часа.  Работата по изясняване на обстоятелствата около възникналия инцидент продължава под ръководството на Районната прокуратура."