Нощта на театрите се задава в България за шеста поредна година и за първи път посланиците на инициативата ще бъдат представени не с фотографии, а с илюстрации.

Рисунките са на художника Теодор Лозанов и изобразяват общо 18 творци (предимно артисти, но не само) – Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев и Рая Пеева, световноизвестния български диригент Максим Ешкенази, примабалерината Марта Петкова и премиер солиста Никола Хаджитанев от Софийска опера и балет.

Във всяка от илюстрациите са скрити специфични символи, характерни за съответния актьор – сърца, корони, малки черепи и (почти навсякъде) огромни очи като израз на душата.

„Сърцата са символ – разказва Лозанов, – те най-често са татуирани на ръцете или пък са сложени на важно място в цялата композиция. Понякога по края добавям пунктири – все едно са зашити за тялото. Сякаш сърцето е пришито допълнително и носи посланието да закрепиш любовта за себе си. Да я предизвикаш. Включих се в този проект с много голямо удоволствие, защото е важно театърът да стигне до младите хора, да докосне сърцата им.“

През 2018 г. Нощта на театрите ще e на 17 ноември в 15 български града и едновременно в 11 европейски държави. Междувременно всички илюстрации на Теодор Лозанов ще участват в изложбата „Нощни персонажи“ в Народен театър „Иван Вазов“ и в бар "Петък" в София. Входът за изложбите ще е свободен.

Силвия Петкова
Ана Пападопулу.
Иван Бърнев
Койна Русева
Ованес Торосян
Владимир Карамазов
Владимир Пенев

"Площад Славейков"