Норвежки съд постанови днес, че руският гражданин, задържан по обвинение в шпионаж в норвежкия парламент може да бъде оставен под стража за две седмици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От апелативния съд на Боргартинг заявиха, че има доказателства за това, че Михаил Бочкарьов е събирал информация от компютърни и безжични мрежи в парламента миналата седмица, потвърждавайки решението на по-низшата инстанция.

Уверенията на руското посолство в Осло, че той няма да напусне страната без разрешение, ако бъде освободен, са недостатъчни, добавиха от съда.

"По всяка вероятност заподозреният не е действал сам", заключават от съдебната инстанция.

Руското външно министерство поиска от Норвегия да оттегли "абсурдните обвинения" и да освободи Бочкарьов, за когото твърди, че е сътрудник на Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент.

Бочкарьов бе задържан в петък на летището в Осло, докато се готвеше да излети, след посещение на международен семинар за цифровизацията в норвежкия парламент.

Хеге Окре, норвежката адвокатка на Бочкарьов, каза пред Ройтерс, че клиентът й отрича да е замесен в престъпление и счита инцидента за "недоразумение". По думите му "обвиненията срещу него са неоснователни".