Приближеният до Цветан Василев бизнесмен Веселин Бушев е новият собственик на "Ботев" (Пловдив), съобщава БГНЕС. За такава рокада се заговори още преди дни.

Бушев е новият директор на строителната фирма ИПС, която, заедно с ТЦ ИМЕ, е част от холдинга на обявения за международно издирване банкер. Точно тези две фирми притежават основния пакет от акциите на "жълто-черните". По изрично настояване на Цветан Василев, всички акции са прехвърлени на Веселин Бушев. Фирма ИПС ще възстанови строежа на новия стадион, спрян през юни заради кризата с КТБ. Очаква се това да стане още следващата седмица.

В същото време Бушев е свързван индиректно и с "Левски" покрай мистерията около собствеността на "сините". За това пише в. "Капитал". Както е известно, към 40 процента от "синия" клуб са притежание на кипърска офшорка, зад която се твърди, че стои Делян Пеевски.

"Каква ще е съдбата, дълга от 1 милион лева, които приближената до Василев фирма "Билдинг Рисорт" е отпуснала като кредит на кипърската офшорка Diggeraso Limited, е напълно неясно, тиражира "Капитал". - В своето единствено изказване по въпроса пред "Дарик" Батков заяви, че "когато има възможност, ще върне дълга". Още на 21 май тази година фирмата е поискала дългът да бъде върнат с лихвите от 200 хиляди лева. Оттогава изминаха два месеца. Също така не е ясно какъв е бил залогът за този кредит. Този дълг продължава да бъде изискуем и да трупа лихви. А ако има залог, той може да бъде иззет. В последната седмица фирмата, собственик на "Билдинг Рисорт" - "Ареском", смени собствеността си. Дотогава двете бяха собственост на Александър Радев, но компанията майка премина в ръцете на Веселин Бушев, който също е свързан с фирми на Цветан Василев."