Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В рамките на заседание на ръководството на Сръбската прогресивна партия (СПП) държавният глава Александър Вучич призна неуспеха на политиката за Косово, предава скопската телевизия „Канал 5“, цитирана от "Фокус".

Сърбия е първенец в региона в много отношения, включително по отношение на нивата на държавния дълг, има бюджетен излишък за трета поредна година и безработицата в страната намалява, посочил Вучич, но признал поражение в политиката си за Косово.

Пет години Сърбия се опитва да върне въпроса за Косово на масата за преговори, но този подход „претърпя неуспех“.

„Моята политика за запазване на Косово и Метохия претърпя неуспех, тази политика не доведе до нищо, защото сърбите предпочитат да плачат за нещо, което отдавна е изгубено, вместо да получат нещо за себе си. Всичко, което бихме могли да получим, загубихме заради реакциите в Сърбия, които осъждаха всеки опит за прилагане на политиката на Косово", подчерта Вучич.

Пред членовете на своята партия Вучич призна, че има страхове противоположните интереси на Великите сили в региона и следователно никой не може да предвиди какво ще се случи през следващите 15-20 дни. 

 
От далечен Ню Йорк Хашим Тачи също коментира ситуацията около Косово. Държавният глава на Косово подчерта категорично, че е настъпил моментът за постигане на мирно споразумение със Сърбия. Тачи пристигна в Ню Йорк за участие в 73-та годишна сесия на Общото събрание на ООН. 
 
Той отново отбеляза, че постигането на компромис между Белград и Прищина ще проправи пътя за евроатлантическа перспектива и за двете страни. Тачи добави, че ще повдигне този въпрос и в рамките на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери, участващи в Общото събрание на ООН.  

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.