Делът на сивата икономика в България е около 30 процента.

Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на конференция "Неформална икономика и недеклариран труд - международни, европейски, национални измерения и добри практики" , организирана от синдиката.

По думите на Димитров, когато се изследва сивата икономика, важна е методиката, която се ползва за измерването на недекларирания труд. Той цитира данни, според които недекларираният труд в ЕС в частния сектор средно за страните е 11,6 процента, докато данните на Световната банка за сивата икономика показват, че тя е средно 18 процента.

"Около 25 милиарда губи ЕС заради компании, които оперират в сивия сектор. Не е за подценяване финансовият ефект от липсата на вноски - както в данъчната, така и в осигурителната система", каза още Пламен Димитров. 

В България сивата икономика се мери по специфичен индекс, изработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), а КНСБ е партньор. Според него тя е около 30 процента. 

По оценки на КНСБ средно между един и два милиарда лева годишно се губят от осигурителни вноски, които не се внасят. 

Над 60 процента от заетите в световен план (над два милиарда души) са в неформалната икономика. 

Лидерът на КНСБ отбеляза, че на европейско ниво се говори за борба с недекларирания труд, а на глобално ниво - за формализиране на неформалната икономика, като при формализирането има и стимули, и санкции, докато при другия подход повече санкции.

Припомни и тезата на синдиката, че плоският данък не е довел до изсветляване на икономиката в България.