С нови идеи за регулация на цените на основни хранителни продукти излезе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, след като преди седмица министърът на земеделието Румен Порожанов поиска търговските вериги да продават хляб без печалба. 

Предложението на ВМРО обхваща далече не само хляба. Работна група предлага да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти, която да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип „Витоша“, пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители.

"Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени.", пише в предложението, оповестено от Каракачанов чрез профила му във фейсбук.

Лансирането на предишни идеи за регулация на цени на хляба и прогнозите, че през зимния период цените на много стоки и услуги ще скочат драстично той нарича "спекулации, които определени политически сили лансират". Не става ясно кого и какво точно има предвид. 

"От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите. По този начин, според нас, ще се постигнат следните цели:

- Устойчиво развитие на производителите;

- Спиране на безразборното повишаване на цените от търговците;

- Като краен ефект - понижаване на цените в тази социална кошница.", пише Каракачанов.

Според него и партията му ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите.  Припомня се още, че до 2006 г. е имало опция в законодателството за намеса на Министерския съвет в ценообразуването при определени условия. 

За идеите на ВМРО Каракачанов казва:

Подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност на българските граждани и ще гарантират не само техните права като потребители, но и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата. Ние, Патриотите от ВМРО, сме заявили своята категорична позиция, че повишаването на доходите и гарантирането на всички икономически и социални права на гражданите е приоритет в политическата ни програма. 

Благодарение на ВМРО и нашите коалиционни партньори тези стъпки са заложени и в управленската програма и постепенно се изпълняват. Към момента обаче предприетите действия не са достатъчни, за да осигурят нужното спокойствие на хората и по тази причина ние считаме, че формирането на социална кошница с наблюдавани цени е възможно и ще бъде полезно за обществото.