Банковата система на страната е заплашена от ликвидна криза. Коефициентите на ликвидност, които поддържат банките, за да я предотвратят, влошава техните финансови резултати и ограничава кредитната им активност в условия на неблагоприятна конюнктура. Несъстоятелността на Корпоративна търговска банка - Креди Агрикол България (Търговска банка Виктория) ще генерира системен риск в страната с потенциала си да предизвика банкова ликвидна криза.

Това пише бившият премиер Иван Костов в доклад, озаглавен "Рискове от специалния надзор върху банковата група КТБ АД&КАБ (ТБВ) АД" за състоянието на КТБ, изготвен заедно с бившия подуправител на БНБ проф. Емилия Миланова, и публикуван на сайта на ръководената от него Лаборатория за изследване на рисковете към Нов български университет.

Пълният текст може да намерите тук.

Обезценяването на капитала на КТБ чрез "специални критерии", т.е. без нормативно основание и равнопоставеност с останалите банки, вероятно ще доведе до процес в международен съд, който може да бъде спечелен първо от акционерите, а след това съдът ще уважи подобни искове от вложители и други клиенти на банката, пише в доклада.

Управителният съвет на БНБ си дава сметка за системния риск за банките, фиска и икономиката от несъстоятелността на 4-та банка в страната с 8,81% от активите на кредитната система. Но, не е в състояние да го предотврати, заключават авторите.