Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта “Биволъ” за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая. 

Това съобщи правителственият пресцентър.

Става дума за поредицата публикации на сайта, първата от които се появи на 10 септември под заглавие "#ДжиПиГейт: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми". Изданието публикува документи, за които се твърди, че са част от двойно счетоводство по изпълнение на европроекти. След това се случи задържането от МВР на журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро, докато опитват да продължат разследването си и след като са подали сигнал до службите, че се готви унищожаване на документи. На място наистина са били открити документи. 

От правителството припомнят, че на 14 септември 2018 г. сигнал по повод публикацията е изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор Сотир Цацаров, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

Прокуратурата пък разпореди проверката да се направи от ДАНС. 

 
Сред държавните служители, чиито имена цитират от "Биволъ" в поредицата от публикации по темата, са Станислава Йотова - директор на дирекция Обществени поръчки в Министерството на земеделието и храните. Тя е и парламентарен сътрудник по еврофондовете на депутата от ДПС Имрен Исметова Мехмедова. В документите са споменати институции като различни регионални подразделения на Държавен фонд "Земеделие", има и записи на суми за комисионни като "МОСВ зам."

"Други заподозрени лица от списъка с комисионерите са Лъчо, Янаки и Иво. Без изобщо да твърдим, че имат някаква връзка с получаване на комисионни, на тези малки имена отговарят Лъчезар Золев – бивш експерт в ДФЗ, който сега е главен одитор, Янаки Червеняков – експерт в ДФЗ и Ивайло Стоянов – бивш служител на АОП, който сега води лекции в списание ЗОП."

Това пък пише в последваща публикация на "Биволъ" от 19 септември.


 

Коментари

 's picture

Ivan Mirchev

Пиарче

Да, бе да. И кой ще ги проверява? И какво като ги проверяват, след като милиционерите са се погрижили за доказателствата. Борисов си прави Пи Ар на гърба на Бивол.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.