Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Световната антидопингова агенция (WADA) е въстановила правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), съобщават ТАСС и "РИА новости", позовавайки се източници, "запознати със ситуацията".

За днес се очакваше решение на WADA, изпълкомът на която заседава на Сейшелските острови. От 12-те босове с право на глас само "няколко" са били против, уточнява РИА новости.

Малко по-късно президентът на агенцията сър Крейг Рийди потвърди новината пред Би Би Си и в туитър. 

,,По-голямата част от Международната антидопингова агенция (9:3 бел. ред.) реши да премахнем забраната на Руската антидопингова агенция при стриктни условия. Има точно определен срок, в който РУСАДА трябва да покрие следното изискване - осигурен достъп до Московската лаборатория и нейните данни и проби. Ако това не се случи, забраната отново ще влезе в сила“, обясни британецът.

Д-р Григори Родченков, бивш директор на руската лаборатория, а впоследствие един от хората, уличили Русия в злоупотреби с допинг и вече беглец в САЩ, пък заяви за USA Today:

,,Международната антидопингова агенция не бива да си позволява манипулации от руското министерство, същата институция, която беше основната движеща сила за допинг програмата. Ако агенцията се поддаде отново, това ще е катастрофално за глобалния спорт без забранени вещества.“

Неговият адвокат Джим Уолдън също изказа мнение след решението:

"Възстановяването на спортния статут на Русия e най-голямото предателство срещу чистите спортисти в олимпийската история."

Акредитацията на РУСАДА, съответно на допинг лабораторията ѝ в Москва, бе отнета на 20 ноември 2015 г. покрай скандала с употребата на забранени препарати от руските спортисти на игрите в Сочи през 2014 г. и в леката атлетика.

Всичко започна от сигнали на WADA, филм по германска телевизия и доклад на канадеца Ричард Макларън, уличил Русия в "масова и дирижирана от държавата употреба на допинг". Оттам се стигна до наказания, спрени права, отнети медали и в крайна сметка до забрана Русия да участва в зимните олимпийски игри в Пьончан тази година.

Страната трябваше да изпълни дълъг списък с изисквания, за да върне статута на РУСАДА. В Москва твърдяха, че те са отметнати още през есента на 2017 г. Все пак въпросният достъп до лабораторията и нейните проби още не е налице. На 14 септември комисия на WADA препоръча на изпълкома да възстанови правата на руската агенция. Дни по-късно, това вече е налице. 

Русия бе върната в олимпийското движение в края на надпреварата в Южна Корея.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.