Чували ли сте за Спецназ? Ако отговорът е не, значи сте един от многото. Информацията за тях по времето на социализма е била толкова оскъдна, че когато думата се споменава за пръв път в книга на прочутия военен анализатор и беглец от СССР Виктор Суворов, неговите читатели се впускат в търсене на значението ѝ. Но така и не я откриват – дори в специализирани военни речници, писани от адмирали и генерали.

Спецназ е абревиатура на частите със специално предназначение на съветското военно разузнаване и една от най-дълбоко пазените военни тайни на Съветския съюз, твърди Суворов. Това е темата на новата му книга „Спецназ“ (изд. „Факел експрес“), преведена от руски от Иван Тотоманов. Войниците от Спецназ са специално обучени да вземат ключова роля в евентуалната назряваща война със Запада, затова съществуването им никога не е било публично оповестено. Задачата им е да реагират светкавично в навечерието на очакваната война, да разузнаят в първите ѝ часове и по този начин да осигурят предимство на настъпателните операции на Въоръжените сили на СССР и техните съюзници.

В книгата „Спецназ“ се проследява подробно как са създадени частите и с какво са се занимавали, как е ставал подборът на кадри, в какво се е състояла бойната им подготовка, кои са предшестващите групи на Спецназ и с кои други организации са си общували. Авторът, който има смъртна присъда в СССР, разказва за тактиката, управлението, агентурата на частите от 50-те докъм 70-те години.

Интересното е, че в Уикипедия фигурира страница на Спецназ, но там съветското им минало е загатното с едно изречение, и се твърди, че формацията е възникнала през 2009 г. По непотвърдена информация, в момента в организацията членуват 10 хил. души.

Авторът има лични наблюдения над Спецназ. Владимир Богданович Резун, или Виктор Суворов, завършва Киевското висше общовойсково командно училище, подготвяло офицери за съветското военно разузнаване. Две години обучава сержанти за дълбочинно разузнаване, които си кооперират с частите на Спецназ. Двете организации имат много прилики. Но впечатленията му не са съставени косвено: служил е в Разузнавателната отдел на щаба на Приволжкия военен окръг – там проверява бойната подготовка на една от ротите на Спецназ. Участва с тях в преходите, скача с парашут, определя маршрути към обектите с особена важност, вербува агенти…

През 1974 г. Резун завършва Генералния щаб на съветската армия, след което е изпратен в Женева, където четири години е в Главното разузнавателно управление под прикритието на акредитиран от ООН дипломат. Иска политическо убежище във Великобритания, но в СССР разбират за това и Военната колегия на Върховния съд на комунистическата република го осъжда на смърт чрез разстрел. Днес Суворов живее и преподава във военна академия във Великобритания.

„Спецназ“ е своеобразно допълнение към книгите му „Аквариумът“ (1997) и „Основи на шпионажа“ (2016). Книгата вече може да се открие по българските книжарници.

"Площад Славейков"