„През 2005-2007 година по чисто мафиотски начин от инспектората на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) беше одобрена само една фирма за България за краен контрол и само една фирма за периодичен контрол на асансьорите”, заяви пред Нова ТВ Илия Златанов от Асансьорната асоциация.

Той казва, че за краен контрол е била избран фирма „Лифт Стандарт”, която е собственост на мъж, роднина на човек от инспектората.

„Лифт Стандарт" беше на Григор Лилов, който тогава беше на 75 години и беше роднина на човек от инспектората на МИЕ”, заяви Илия Златанов.

Втората фирма - за периодичен контрол, е „МД Лифт контрол”, която е трябвало да проверява падналия в София асансьор, при което една жена загина, а друга е в тежко състояние в болница. Златанов казва, че собственикът ѝ Максим Димитров, е от „номенклатурата на агенцията и от връзкарите към МИЕ”.

„Единствената им цел е да вземат пари, които се разпределяха в агенцията. Говоря ви за милиони на месец”, заяви Илия Златанов. „Нямате представа каква мафия работеше там, преди да дойде г-н Цанков (б.р., Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор)”, допълни той.

В предаването се включи и управителят на „МД Лифт контрол” Максим Димитров, който обясни, че през 2009 г. фирмата е извършила преглед и регистрация на асансьора-убиец. През 2010 г. е извършен преглед след ремонт. Последният преглед на този асансьор от „МД Лифт контрол” е на 6 април 2012 година.

„При смяната на въжетата през 2010 г., двете въжета са били еднакви. Нашият инспектор е искал сертификати за въжетата. През 2012 г. въжетата също са били еднакви. Имам съмнение, че е извършен допълнителен ремонт, без да бъдем уведомени”, заяви Димитров.

Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, обясни, че днес ще получат документите от следствието и ще стане ясно какви и колко въжета е трябвало да има този асансьор и дали всичко е спазено.

Той потвърди, че има случаи на асансьори с премахнати спирачки, за да не засядат често.