На среща с представители на Американската търговска камара днес премиерът Бойко Борисов изтъкна, че може само да ни радва, че САЩ вече са шести по инвестиции в България, което се дължи на добрия бизнес климат у нас.

Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време, посочи премиерът и напомни, че преди няколко месеца е намален външният ни дълг, който възлиза на 24% на БВП за разлика от този на САЩ.

"Вече се наблюдава трайна тенденция за ръст на БВП и диверсификация на инвестициите, като спрямо предишните 15-20 години вложенията вече са в производство, а не в ЕРП-та, услуги, банкова система, телекомуникации - все сектори, в които след това парите излизат от България и отиват към компаниите майки. Радвам се, когато се откриват производства и заводи", каза Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Той посочи още, че България държи на стратегическото партньорство със САЩ във военната сфера. Силната част в НАТО са САЩ и неслучайно имаме българо-американска база в Ново село, където се провеждат изключително добри учения.

От своя страна изпълнителният директор на Американската търговска камара Петър Иванов заяви, че България е важен съюзник и търговски партньор на ЕС и САЩ.

Във фокуса на днешната среща са трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени. Сред другите теми са инвестициите, привличането и задържането им, образованието и човешкият капитал.

Ясно за всички е, че американските компании подкрепят силен и обединен ЕС и силните търговски взаимоотношения от двете страни на океана, каза Иванов.

По данни от проучване на камарата, представено на срещата, до 2016 г. реалният размер на инвестициите от САЩ в България са 4.5 млрд. лева. Това е два и половина пъти по-висока реална стойност от обявената от националната статистика, като в дружествата с американска собственост в България са заети повече от 28 000 души.

Делът на САЩ от всички преки чуждестранни инвестиции в България е 5.7 на сто и така САЩ вече е шеста страна инвеститор у нас според крайния собственик на капитала, допълни Иванов.